• Početna>
  • Vesti>

Osmani u Skupštini: Proces dijaloga sa Srbijom postaje sve teži

Foto Kim

Kosovska prdsednica Vjosa Osmani u svom godišnjem obraćanju pred poslanicima Skupštine Kosova istakla je da proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom postaje sve teži.

“To se dešava zbog nekonstruktivnosti, opstrukcije i nastojanja Srbije da izazove nestabilnost ne samo na Kosovu, nego i šire. Nedostatak ravnoteže i pristupa ravnopravnog tretmana u dijalogu  naneo je ogromnu štetu dijalogu. Kosovo se i dalje suočava sa nepravednim merama koje direktno utiču na interes građana Kosova”, rekla je Osmani.

Sa druge strane, kako je navela, još uvek se ne uvode mere protiv Srbije zbog slučaja Banjske, ali i napada na vojnike Kfora i novinare krajem maja meseca.

“To nažalost, samo podstiće da se nastavi sa upotrebom nasilja. Ovako neravnopravan tretman biće udarac na kredibilitet procesa dijaloga i glavna prepreka za uspeh ovog procesa”, dodala je Osmani.

Osmani je rekla da je Kosovu nedavno dostavljen predlog nacrta Statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

“Dok je procena autora da je takav nacrt u skladu sa Ustavom, želim da opet ponovim da institucija koja će ovo oceniti rukovodeći sa principom nezavisnosti i profesionalizma mora biti Ustavni sud Kosova. Važno je da svi mi, bez obzira na stranke sednemo i zajedno pripremimo svoje komentare i to prosledimo Ustavnom sudu”.

Dodala je da to neće biti lak proces jer su, kako je rekla, “sve veći napori Srbije i njenih pristalica da potkopaju međunarodnu poziciju Kosova”.

Comments

Pročitaj još