• Početna>
  • Vesti>

Devič: Vernici iz različitih krajeva na liturgiji povodom obeležavanja slave Svetog Joanikija Devičkog

Foto: Radio Goraždevac

Manastir Devič u Drenici proslavio je danas ktitorsku slavu Svetog Joanikija Devičkog. Liturgiju povodom slave u prisustvu vernog naroda služili su vladika raško-prizrenski Teodosije i vladika novobrdski Ilarion, u sasluženje brojnog monaštva, sveštenstva i sestrinstva Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Teodosije poručio je u besedi da nas Sveti Joanikije sakuplja sa svih strana kako bi potrvrdili kome težimo u ovome životu.

“Sveti Joanikije Devički čudotvorac okuplja nas u svojoj obitelji sa svih strana da bi potvrdili ko smo, koga smo imena i čiji smo i kome težimo u ovom životu. Sveti Joanikije Devički zajedno sa svetim kraljem Stefanom Dečanskim nikada nisu napustili svoju svetu obitelj, oni su ovde prisutni. I pored svih stradanja ovaj manastir se silom Božijom na čudesan način obnavlja, ali njegovom obnovom i mi se obnavljamo braćo i sestre”, rekao je u besedi Vladika Teodosije.

Vladika Ilarion, vikarni episkop patrijarha Porfirija u svojoj besedi rekao je da smo danas u Deviču da bi se iscelili i našli utehu.

„Isceljujemo se danas mi onako kako su se naši stari preci ovde isceljivali kod moštiju Svetog Joanikija kroz vekove. Dođosmo da primimo utehu, rasterećenje, dođosmo da osetimo onu pravu slobodu koju je Gospod Hristos doneo na zemlju i to baš na ovom mestu gde je živeo čovek samo radi Hrista Gospoda”, kazao je vladika Ilarion.

“U ovom mestu koje je rušeno toliko puta i iznova građeno koje odiše jednim stradalništvom i podvižničkim duhom koje svedoče i sestre mati Igumanija Anastasija koja ovde već tolike decenije, na ovom mestu..Stoji ovde ovaj svetionik koji svedoči svima da treba da se vrate“, poručio je vikarni episkop patrijarha Porfirija vladika Ilarion.

Na manastirskoj slavi manastira Devič bilo je prisutno puno vernika, kako iz ovih krajeva tako i iz centralne Srbije i Crne Gore.

“Prvi put sam ovde, osećaj je neverovatan, blagodat je ogromna, divno je”, kaže Sanja Belić iz Novog Pazara.

“Dolazim drugi put, ali prvi put ovako kad je slava, oduševljena sam, verovali ili ne meni su suze pošle kad sam ušla ovde, od radosti, tako sam ispunjena”, rekla je Vitomirka Kovačević iz Kraljeva.

“Zaista velika svetinja koju svako treba da obiđe. Ovo i ovakva mesta čuvaju tradiciju i našu veru, ovakva mesta su nas očuvala, jezik, pismo”, kazao je Aleksandar Mašić iz Prilužja.

Nakon liturgije za sve prisutne vernke ovogodišnji domaćini pripremili su ručak.

Comments

Pročitaj još