Likovnim okršajima protiv jeftine zabave i šunda

Foto: PKC Akvarijus

Pariz je u prošlom veku bio poznat po nadmetanjima likovnih umetnika. Salvador Dali, Pikaso, i mnogi drugi danas slavni umetnici ukrštali su četkice na javnim mestima (u ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama). Upravo na jednom od takvih nadmetanja, sedamdesetih godina prošlog veka, naš Spiridon Mitić je pobedio slavnog Salvadora Dalija.

Možda oni još nisu kadri da se porede sa imenima kakva su odmeravala snage u Parizu, ali koncept definitivno jeste isti – sukobiti misao sa mišlju, potez sa potezom i što je najkrvavije – sujetu sa sujetom. I tako od 2016. godine, kada je ova zamisao po prvi put otelotvorena u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

A mnogi koji su svoje prve samostalne pokrete napravili baš u tim žustrim a opet suptilnim borbama, danas su već priznati slikari, dizajneri, grafičari, imaju već pozamašan broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Vuk Đurić, Stefan Stevanović, Stefan Đurđanović…

Ove godine održan je šesti po redu ciklus Likovnih okršaja. Finalni turnir organizovan je u „Akvarijusu“ 12. decembra. Sa nekim novim mladim umetnicima koji su smogli hrabrosti i snage da pred više desetina svojih kolega i posetilaca pokažu svoje znanje, da ogole sebe, da započnu istraživanje nepoznatih prostranstava umetnosti.

„Nema lepšeg načina nego da završimo godinu sa jednim takmičenjem koje se bitno razlikuje od svih takmičenja koja su prisutna oko nas. Pored svih loših i nekvalitetnih sadržaja koji afirmišu jeftinu zabavu i šund, večeras je veliki broj ljudi odabrao da prati ove okršaje, da ih posmatra, da učestvuje u njima. I to je ohrabrujuće. Naš zadatak nije samo da izgrađujemo umetnike, nego i publiku“, kaže za Radio Mitrovica sever Miljana Dunđerin, direktor PKC „Akvarijus“.

Pobedila je Marija Cvetković, iz Zaječara, studentkinja četvrte godine Fakulteta umetnosti. I to nije manje važno u ovoj priči. Pored epiteta najboljeg mladog „Akvarijusovog“ umetnika za 2023. godinu, njoj je pripala i vredna novčana nagrada. Iskoristiće je, kaže, za kupovinu opreme za tetoviranje.

„Naravno da nisam očekivala pobedu“, iskrena je Marija i nastavlja: „Bilo je zaista napeto. Tu su sve moje kolege sa fakulteta i pre svega to nisam shvatila kao takmičenje. Mislim da su u suštini presudile nijanse. Prvi put sam izrazila neku svoju emociju, inače to do sada nisam radila. Ovo je prvi put da se to desilo, prosto samo je izašlo iz mene“, kaže Marija Cvetković.

Njoj su, kako ističe, Likovni okršaji mnogo pomogli tokom studiranja.

„U prvoj godini studija sam se po prvi put prijavila, u stvari neko drugi me je prijavio jer nisam imala dovoljno hrabrosti s obzirom na to da sam bila tek prva godina, i nisam bila dovoljno sigurna u sebe. Sada je malo drugačije. Svim studentima prve godine Fakulteta umetnosti bih toplo preporučila da se prijave“, zaključuje Marija Cvetković.

Marija je bila bolja od svojih kolega Anđele Tomić i Stefana Boškoćevića. Oni su već više puta učestvovali u sličnim programima u „Akvarijusu“, Stefan je čak imao ovde prvu samostalnu izložbu („Tavan“).

Ali među takmičarima su bili i troje studenata prve godine mitrovačkog Fakulteta umetnosti: Aleksandra Ničić, Anastasija Aksić i Mlađan Terentić.

O kvalitetu radova, odlučivao je stručni žiri u sastavu: Velimir Matanović, Nenad Todorović i Miljana Dunđerin.

„Ovo je za mene pre svega jedno iskustvo. Takmičili smo se protiv starijih i umetnika koji imaju više iskustva od nas, ali to nas nije obeshrabrilo da učestvujemo i doživimo nova iskustva, da isprobamo nove tehnike. Likovni okršaji za mene predstavljaju odskočnu dasku koja može da nam koristi u daljoj karijeri, po pitanju nastupa pred publikom, oslobodili smo se pritiska od gužve i ljudi. Jedno zaista lepo iskustvo, koje bih naravno volela da ponovim“, izjavila je za Radio Mitrovica sever Aleksandra Ničić, studentkinja prve godine grafičkog dizajna.

Finale Likovnih okršaja pružilo je priliku, kako ističe Miljana Dunđerin, „da vidimo šta znači kada mladi žele da stanu jedni drugima na crtu, a da se takmiče u nečemu što zaista ima vrednost.”

“Ne možemo za njih da kažemo da su već veliki umetnici, niti su ovde večeras nastala velika dela, ali možemo da kažemo da su oni zagrebli umetnost, što i jeste suština. To je i suština likovnih okršaja, da ponovo u čuvenim ili manje poznatim galerijama, bioskopima, pozorištima, trgovima, bude što više umetnosti. I što više publike.“ rekla je Dunđerin.

Comments

Pročitaj još