• Početna>
  • Vesti>

Godišnje nagrade UNS na Kosovu za Žarka Joksimovića, Ivana Miljkovića i Sanju Đokić

Foto UNS na Kosovu

Udruženje novinara Srbije na Kosovu u saradnji sa misijom OEBS na Kosovu, nagradilo je danas autore najboljih radova, pristiglih na konkurs za godišnje nagrade za 2023. godinu u kategorijama televizijsko, radijsko i pisano novinarstvo.

U kategoriji televizijsko novinarstvo nagrada je pripala Žarku Joksimoviću, za dokumentarnu emisiju na temu goranske zajednice i njenih istaknutih pojedinaca.

„Kad u poznom periodu rada svodite nekakve račune naravno da među više desetina priznanja postoje ona koju su manje ili više draga. Draga su možda i ne i najznačajnija, ali svakako najdraža ona koja kad osetite da vas hvale tamo gde je najteže dokazati se, a to je ono u svom dvorištu u sredini gde ste rođeni, gde živite. Upravo se zbog toga danas radujem“, rekao je Joksimović.

U kategoriji radijskog novinarstva, nagrađen je novinar Ivan Miljković, za reportažu o prizrensko  – timočkom dijalektu,

„Kada sam krenuo da radim ovu priču nisam ni znao dokle će ona da me dovede, još manje da će biti nagrađena. Prosto, dobio sam temu prizrensko timočki dijalekt i kako joj prići. Krenuo sam da tražim ljude, sledio put i samo ću citirati svog sagovornika iz emisije koji je rekao  -Kosovac malo zbori, ali kad kaže što bi zborio kad drugi umeju to mnogo bolje od njega, ali onda kad kaže ta reč dolazi iz srce. Saznao sam koliko je bogatstvo našeg dijalekta koji nažalost jeste ugrožen“, rekao je Miljković.

Najbolju seriju tekstova na temu bespravne gradnje na području Gračanice i Čaglavice,prema mišljenju žirija, odradila je  Sanja Đokić.

“Ovo naravno nije samo moja nagrada, jer sajt uređujemo svi zajedno u redakciji, u pisanju tekstova učestvujemo zajedno, video priloge ne možemo bez naših snimatelja i montažera, tako da su za ovu nagradu zaslužne i moje kolege. Što se tiče ovog serijala tekstova o nelegalnoj gradnji, na žalost pored nas i kim Radija mislim da se skoro niko drugi iz medija nije u nekoj većoj meri bavio tom važnom temom, a ona jeste važna iz mnogo razloga, ali ne bih sada o tome. Videćemo krajnji epilog svega toga, koji ćemo svakako pratiti i o čemu ćemo sa velikim zadovoljstvom nastaviti da izveštavamo”, navela je novinarka Medija centra Sanja Đokić.

Pozdravljajući novinare koji su konkurisali i žiri, predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Ivana Vanovac podsetila je na veoma tešku godinu koja je pri kraju, a koja je po svemu bila možda i najizazovnija za medijske radnike u prethodnim decenijama.  

“Danas sam ja ovde kolege,  da vam kažem – svaka vam čast, bravo za sve vas koji ste vredno radili proteklih godinu dana. Troje naših kolega su danas ovde i sa zadovoljstvom ćemo im uručiti ovu nagradu. Verovatno ste vi za nijansu bilikreativniji i bolji i vredniji od nas i zato su ova priznanja i ove nagrade apsolutno zaslužene. Svaka čast, moj veliki profesionalni naklon vama koji ste nagrađeni, ali i svim novinarima koji su u proteklih godinu dana radili i izveštavali iz nimalo lakih situacija i okolnosti kakve su nas nažalost u prošloj godini pratile. Želim da verujem da ćemo naredne godine da se bavimo nekim lepim i kreativnim temama, da ćemo u narednih godinu dana slaviti život, slaviti normalnost i što manje izveštavati iz kriznih situacija“, rekla je Vanovac.

Dodeli nagrada, prisustvovao je i šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport koji je poručio da ova godina nije bila laka – posebno za novinare i medijske radnike, pre svega zbog krize na severu Kosova, kada se i dogodio veliki broj napada na novinare.   

“Činjenica je da posao novinara i uopšte svih onih koji se bave ovom oblašću  nije postao lakši tokom ovih godinu dana. Takođe delim vašu nadu da će biti više prijatnijih tema tokom idućih godinu dana, ali pre svega želim da vam kažem da u svim okolnostima u kojima živimo zajedno kvalitetan posao, kvalitetno novinarstvo ima ključnu ulogu u svim demokratskim društvima. Vaš posao, vaša posvećenost tome je od ključne važnosti za sve građane. Teška je ekonomska pozadina ima veliki uticaj na posao novinara, ponekad i politički pritisci na novinare, ali i bezbednost novinara“,  rekao je Devenport i istakao posebnu važnost radijskog izveštavanja koje je prema njegovom mišljenju neprevaziđeno.

Nagrađene je pozdravio i sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

“Nikada na Kosovu i Metohiji nije bilo lako biti novinar, ali nikad nije bilo ni dosadno biti novinar. Ovde se dešavaju i smenjuju događaji koji čine naše kolege novinare najspretnijim, najsposobnijih i rekao bih najvitalnijim u čitavoj našoj novinarskoj zajednici”, rekao je Brajović.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Predrag Rava, Milan Vlajić i Zoran Maksimović.

Ovo je druga godina kako UNS na Kosovu u saradnji sa OEBS isijom uručuje novinarske nagrade. Prve godine, nagrade su dobili urednica portala „Gračanica onlajn“ Anđelka Ćup, snimatelji “Produkcije New Perss” i “Medija centra” u Čaglavici Jovica Karadžić i Nebojša Đokić, novinarka „Radija KiM“ Aleksandra Arsić i novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac.

Comments

Pročitaj još