• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Kosovski zvaničnici na svim nivoima da učine dodatne napore i omoguće građanima da smene gradonačelnike

Foto> KoSSev print screen

„Moram da kažem da je od ogromne važnosti to da svi zvaničnici na Kosovu, na svim nivoima, treba da urade sve što je moguće da upriliče punu primenu Administrativnog uputstva“, kazao je danas u Južnoj Mitrovici američki ambasador Džefri Hovenijer, dodavši da bi SAD bile vrlo zabrinute ukoliko to ne bi kosovski zvaničnici pokazali.

On se medijima obratio samo dan nakon što praktično po drugi put nije prihvaćen zahtev za smenu gradonačelnika koji je grupa građana podnela prošle nedelje u zgradi opštine Severna Mitrovica.

Podsećajući na to da je rano jesenas doneto novo administrativno uputstvo koje je predvidelo proceduru na koji se način pokretanjem peticije mogu smeniti gradonačelnici, Hovenijer je kazao da je to bio rezultat „vrlo direktnog zahteva“ EU i SAD-a, u tome da Kosovo uspostavi sistem u kojem se gradonačelnici na Severu mogu opozvati sa svojih funkcija.

„Videli smo da je to važan korak u postizanju deeskalacije situacije na Severu Kosova. SAD su bile vrlo jasne o tome da, smatrajući da su četvorica gradonačelnika izabrana legalno, niko ne treba ni da bude zadovoljan usled izbora u kojima manje od četiri procenta birača zapravo nije glasalo. Jasno je da ovi gradonačelnici ne predstavljaju u potpunosti sve birače kojima treba da služe“, kazao je Hovenijer.

Podsetivši da je kosovska vlada na to odgovorila i usvojila Administrativno uputstvo, on kaže da kosovski zvaničnici treba da učine dodatne napore kako bi osigurali to da građani mogu da ispune svoja demokratska prava.

Sa druge strane, svestan je toga da se radi o novom uputstvu, to jest, da je u pitanju potpuno nova praksa i proces opoziva gradonačelnika na Kosovu, tako da je „neizbežno da može doći do određenih zabuna i čak mogućih pogrešnih koraka“.

„Ali moram da budem jasan o tome šta su očekivanja Sjedinjenih Američkih Država, a to je: Građani imaju svoje demokratsko pravo, ako budu želeli da isprate uputstvo i započnu sa procesom i iznesu ga u vezi sa opozivom izabranih zvaničnika. Za to postoji određen broj zahteva koji treba da se ispune, ali mi u potpunosti očekujemo od centralnih vlasti i zvaničnika na svim nivoima, da učine sve što je moguće, da budu funkcionalni što je više moguće u skladu sa zakonom, kako bi osigurali da građani mogu da ispune svoje demokratsko pravo“, naglasio je američki amasador.

A veoma bismo bili zabrinuti ukoliko oni ne pokazuju to razumevanje i flesksibilnost – kaže Hovenijer.

Ambasador SAD je ujedno govorio o dijalogu Beograda i Prištine, Zajednici srpskih opština, odnosno nacrtu statuta „zapadne petorke“, kao i komercijalnom ugovoru o energetici koji su nedavno potpisale kompanije KEDS i Elektrosever.

Hovenijer o nacrtu statuta: Zbunjen sam brojem kritika, Kosovo da formira ZSO i obrati se Ustavnom sudu

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju konstruktivne povratne informacije u vezi sa predloženim nacrtom statuta za Zajednicu srpskih opština, međutim, pomalo sam zbunjen tolikom količinom komentara i kritika o ovom naporu, poručio je danas u Južnoj Mitrovici ambasador SAD, Džefri Hovenijer. Naglašava da „ne možemo biti zaglavljeni u pojedinostima i da izgubimo momentum i važnost da se krene napred oko Asocijacije“.

Američki ambasador u Prištini, još jednom je podcrtao da je Kosovo preuzelo obavezu da formira ZSO.

„Sjedinjene Američke Države smatraju da je obaveza Kosova da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom… Sinoć su Evropska unija i njen Savet u zaključcima to ponovili – da Vlada Kosova treba da krene sa tim (formiranjem ZSO)“, naveo je Hovenijer.

Sa druge strane, takođe ponavlja stav svoje zemlje, kada su u pitanju ovlašćenja i nadležnosti koje bi ovo telo trebalo da ima.

„Stav SAD je jasan. Smatramo da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude u skladu sa aktuelnim Ustavom Kosova, treba da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda, da to ne bi trebalo da bude treći sloj vlasti i da nema izvršnu vlast. Mi ne želimo novu Republiku Srpsku, ne želimo nešto što negativno utiče na dobro funkcionisanje države Kosovo“, podcrtao je ambasador.

Osvrnuo se i na nacrt statuta za ZSO, koji je kosovskom premijeru uručila „zapadna petorka“, odnosno Miroslav Lajčak i izaslanici Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

„Taj nacrt odražava pogled naših vlada kako najbolje da se odradi ovo“, kazao je ambasador.

Iako pozdravlja komentare u vezi sa ovim nacrtom, tvrdi i da ga zbunjuje lavina kritika.

„Iako pozdravljamo konstruktivne povratne informacije, pomalo sam zbunjen tolikom količinom komentara i količinom kritika o ovom naporu“, naveo je Hovenijer.

Upitan o tome da li je nacrt statuta podložan promenima, Hovenijer poručuje da je to pitanje za izaslanika EU, Miroslava Lajčaka.

„Mi smatramo da fokus treba biti na to kako Kosovo može da ide napred uz usvajanje ovog Nacrta i prenošenje na Ustavni sud, ukoliko postoje pitanja o njegovoj ustavnosti…postoji samo jedno telo koje je sposobno da donese odluku da li je (nacrt) ili nije u skladu sa Usavom Kosova, a to je Ustavni sud Republike Kosovo, ali mi verujemo da se treba krenuti napred i to brzo.“, poručio je.

Svima onima koji govore o važnosti koordinisanja sa SAD, Zapadom i Evropskom unijom poručuje:

„Treba pažljivo da pogledaju činjenicu da ovaj Nacrt dolazi od svih prijatelja Kosova“.

Hovenijer o ugovoru KEDS-ES: Ne mogu da govorim o rokovima, očekujemo da će se krenuti sa naplatom struje

„Verujem da većina stanovnika na Severu razume i prihvata da bi oni trebalo da plaćaju struju koju koriste“, kazao je danas u Južnoj Mitrovici američki ambasador Džefri Hovenijer, komentarišući nedavno zaključen komercijalni ugovor između kompanija KEDS i Elektrosever.

Ovaj ugovor zaključen je u subotu i predstavlja jedan od koraka ka impalementaciji Mape puta koja je usaglašena prošle godine, odnosno energetskih sporazuma postignutih u okviru dijaloga 2013. i 2015. godine.

Na to je danas podsetio Hovenijer, poručivši da je cilj Mape puta puna implementacija obaveza iz sporazuma, a kako bi se korisnicima električne energije izdavali računi, odnosno krenulo sa naplatom struje.

„To je prava stvar i moje razumevanje je da većina stanovnika na Severu razume i prihvata da bi oni trebalo da plaćaju struju koju koriste“, kazao je Hovenijer.

Podsetivši da su ovom Mapom puta definisani jasni koraci uz rokove, Hovenijer konstatuje da je razočaran zbog toga što oni nisu na vreme preduzeti. Ipak, kaže da je oduševljen zbog toga što je sada ispunjen ovaj „zaista važan korak“ – zaključenje komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera.

„Mislim da će na KEDS-u i Elektroseveru biti da saopšte potrošačima električne energije kako će se tačno sprovesti, u kom roku i pod kojim okolnostima. I ovo je komplikovano. Još uvek postoji dosta tehničkih stvari koje se moraju odraditi, uključujući instaliranje brojila koja će omogućiti energetskim kompanijama da znaju tačnu količinu potrošene struje“, dodao je ambasador.

Iako ne može da govori o rokovima, kaže da može o „posvećenosti svoje zemlje da ovaj proces krene napred“.

„Smatramo da je prikladno da potrošači električne energije zapravo plaćaju za korišćenje struje. Takođe, naše očekivanje i razumevanje je da će ovo biti veoma značajna promena i treba da se razvije na način koji je svima jasan i koji na neki način odražava određeno strpljenje u rešavanju komplikovanog tehničkog pitanja“, zaključio je američki ambasador u Prištini.

Comments

Pročitaj još