• Početna>
  • Vesti>

Poštovanje pravila izborne tišine obaveza je svih medija; Kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom

Foto: olovka.info

Predizborna kampanja za republičke, pokrajinske, beogradske i lokalne izbore u Srbiji ulazi u završnu fazu, a u četvrtak u ponoć na snagu stupa izborna tišina koja se završava u nedelju u 20.00 časova sa zatvaranjem biračkih mesta.

U nedelju, 17. decembra, svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.500.165 upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta. Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije – u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Na republičkim izborima glasači će moći da biraju između 18 lista sa ukupno 2.817 predloženih kandata za 250 mesta u parlamentu. Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, za izbore za Skupštinu grada Beograda 14, a lokalni izbori biće organizovani u ukupno 65 gradova i opština.

U periodu izborne tišine od 14. decembra u ponoć, do 17. decembra u 20.00 časova, zabranjeno je da se medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, predstavljaju kandidati ili liste na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Zakon o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđa novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica. Pravila se odnose na televiziju, radio, štampane medije i medijske internet portale, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak. Biračka mesta otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 20.00 sati. Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Comments

Pročitaj još