• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Međunarodni dan ljudskih prava obeležavamo u ambijentu u kojem se krše osnovna prava Srba na KiM

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je danas Međunarodni dan ljudskih prava i upozorio na teška kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

“Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, i ove godine, nažalost, obeležavamo u ambijentu u kojem se teško krše osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji. Naš narod na Kosovu i Metohiji već četvrt veka živi u atmosferi straha od progona i nasilja. Srbima su sistematski uskraćena mnoga osnovna ljudska prava, garantovana Poveljom UN i drugim temeljnim međunarodnim dokumentima, uključujući pravo na slobodu kretanja, na slobodno izražavanje volje na izborima, pravo na imovinu, ekonomski razvoj, pa čak i pravo na život”, naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je kazao da se svetska zajednica nije suprotstavila teškom i dugotrajnom nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji u meri u kojoj je bila dužna, i to na današnji Međunarodni dan ljudskih prava ostaje tamna mrlja na njenoj savesti.

“Republika Srbija je duboko posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava, kao jednom od temelja našeg društva, opredeljenog da živi u atmosferi tolerancije i solidarnosti”, rekao je Dačić. On je naglasio da je institucionalna zaštita ljudskih prava u Srbiji na najvišem nivou i da ih Srbija smatra nedeljivim i univerzalnim. “Sve dok i jedan naš građanin oseća da mu je ugroženo bilo koje ljudsko pravo, postoji obaveza društva i države da ta prava beskompromisno štiti”, kazao je Dačić.

Ministar je dodao da je Srbija je društvo u kojem se naročita pažnja pridaje afirmaciji prava žena, naročito zaštiti od nasilja prema njima i oštrom suprotstavljanju nasilju u porodici do njegovog potpunog iskorenjivanja.

“Naša deca imaju punu zaštitu celog društva, državnih institucija, našeg vaspitnog i obrazovnog sistema, kako bi odrastala u okruženju tolerancije i pažnje i tako stasali u odgovorne i plemenite ljude. Posebnu pažnju pridajemo suzbijanju vršnjačkog nasilja, kao velikom problemu savremenog sveta, koji nažalost nije mimoišao ni Srbiju”, rekao je Dačić.

On je istakao da su zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite u Srbiji zasnovani na društvenoj brizi i solidarnosti sa ljudima kojima je potrebna pomoć. “To su naši vitalni sistemi, kojima ćemo se ubuduće još više posvetiti, jer se kroz njihov rad najbolje ispoljava naš zajednički osećaj brige i pažnje prema starijima, bolesnima i socijalno ugroženim”, rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija naročito posvećena afirmaciji i zaštiti prava na različitost, u svakom smislu, kao temelju modernog, tolerantnog i naprednog društva.

“Razlike su naše bogatstvo, a ne naš hendikep, razlike su ogroman društveni resurs koji svi zajedno moramo da negujemo kao temelj našeg zajedničkog napretka kroz toleranciju. Čestitam našim građanima Međunarodni dan ljudskih prava, kao dan u kojem ceo svet slavi jednu od najvećih tekovina modernog doba i kao dan kada treba da se podsetimo da je zaštita ljudskih prava dužnost svakog od nas, svakog dana u godini”, naveo je Dačić.

Comments

Pročitaj još