• Početna>
  • Vesti>

Osmani najavila razgovor sa opozicijom o nacrtu statuta ZSO

Foto: Reporteri

Kosovska predsednica Vjosa Osmani najavila je da će sa opozicionim strankama razgovarati o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, koji su predložili EU i SAD.

Ona je novinarima u Prištini rekla da će sa svi komentari i ocene opozicije o nacrtu biti ugrađeni u unapređenu verziju nacrta, prenosi Ekonomija onlajn.

“Uskoro ću pozvati opozicione stranke na sastanak da saslušaju, pošto su i oni dobili nacrt, kakve su njihove ocene, kakvi su komentari. Do kraja godine ću pozvati opozicione stranke na konsultacije o ovoj i mnogim drugim temama koje se tiču nacionalnog interesa. Uverena sam da sve dok imamo za cilj da ne dozvolimo postojanje nijednog tela koje stvara probleme Kosovu, onda ćemo imati priliku da to postignemo kroz mehanizme koji postoje na Kosovu”, rekla je Osmani.

Na pitanje o izborima 17. decembra Osmani je rekla da oni na Kosovu ne mogu da se održe bez poštovanja međunarodnih modela za održavanje izbora.

“Kosovo je, što se tiče izbora u Srbiji, zatražilo da se poštuju najbolji međunarodni modeli, kriterijumi Venecijanske komisije, međunarodna prava u pogledu izbora jedne države u drugoj državi. Pošto Srbija nije ispunila te kriterijume, onda su oni ti koji nisu omogućili takav proces”, rekla je ona i dodala da nije upoznata da su podneti zahtevi za razrešenje gradonačelnika na severu Kosova.

Comments

Pročitaj još