• Početna>
  • Vesti>

Mičel: Zlodela OVK nad Srbima i Romima 1999. godine postala obrazac

Foto: Tanjug

Bivša službenica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Sandra Mičel, koja je svedočila na suđenju bivšem lideru OVK u Hagu Hašimu Tačiju, rekla da je Tači 1999. godine negirao da je OVK počinio zločine nad Srbima i Romima, kao i da su zlodela nad njima postala obrazac.

Sandra Mičel, Amerikanka koja je radila u OEBS-u u vreme kada je šef te misije na KiM bio Vilijam Voker, rekla je da je Tači 1999. godine demantovao da OVK čini zločine nad Srbima i Romima, uz navode da to rade kriminalci koji zloupotrebljavaju uniformu te paravojne formacije.

Mičel, koja je svedočila tri dana rekla je, između ostalog, da je sa Tačijem razgovarala u više navrata i tom prilikom mu skrenula pažnju da osobe u uniformama OVK napadaju, zlostavljaju i ubijaju Srbe i Rome, kao i da su se s takvim negiranjem odgovornosti zvaničnici OEBS-a susretali svaki put kada bi liderima OVK ukazivali na zlodela nad manjinama na KiM.

Kako je rekla, isti odgovor dobila je od Tačija i kada je u svom stanu zatekla dvojicu pripadnika tzv. OVK kako pregledaju njen kompjuter, i to pre objavljivanja izveštaja OEBS-a o kršenju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

Istakla je da je taj stan u kome je boravila iznajmila od Srba, kao i da je OVK imala nameru da ga zapleni, što je već radila sa imovinom drugih Srba, a i da je ona na kraju napustila taj stan.

Ona je drugog dana suđenja rekla i da je nakon povlačenja srpskih snaga sa KiM došlo do “osvete i odmazde” nad Srbima, Romima i Albancima koji su bili označeni kao saveznici. Kako je rekla, osobe u crnim uniformama su hapsile, otimale, palile kuće, zastrašivale Srbe i Rome ne bi li ih primorali da odu.

Iako je, istakla je, od februara 1998. godine nestalo preko stotinu Srba, tačan broj je bilo teško utvrditi zbog negiranja OVK da hapsi Srbe. Dodala je da su lideri OVK, među kojima je bio i Tači, obećavali da će ispitati te navode, ali da nikada to nisu učinili.

Sandra Mičel je rekla i da je OVK imala generalštab, ali da po svojoj funkcionalnosti nije ličila na jugoslovensku vojsku, kao i da ne zna da li postoji zajednički jezik između centrale i operativne oblasti. Ona se i ranije pojavljivala pred sudom u hagu, kao svedok na suđenjima Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Selimi i Jakup Krasnići terete se za ratne zločine na KiM, odnosno za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Uhapšeni su na KiM u novembru 2020. godine i od tada se nalaze u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Comments

Pročitaj još