• Početna>
  • Vesti>

Krasnići obrazložio šta predviđa procedura za smenu gradonačelnika

Foto: Lajmi

Ministar za lokalnu samoupravu Eljbert Krasnići u objavi na Fejsbuku naveo je, da je „na osnovu izveštavanja medija saznao“ da su građani opština na Severu Kosova, pripremili zahtev za pokretanje postupka za smenu gradonačelnika.

„Osim medijskog izveštavanja, nije bilo zvaničnog zahteva upućenog skupštinama opština”, rekao je Krasnići i preneo izjavu predsednika Skupštine Opštine Severna Mitrovica, Nedžada Ugljanina, da zahtev koji je grupa građana juče pokušala da podnese, nije bio upućen njemu.

Navodi da kosovske institucije preduzimaju „sve praktične mere kako bi naši građani mogli da ostvare svoja prava koja proističu iz Zakona o lokalnim izborima i relevantnog Administrativnog uputstva“.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi je obrazložio šta predviđa procedura za smenu gradonačelnika, odnosno šta sadrži administrativno uputstvo.

“Neophodno je da grupa od najmanje tri građana sa pravom glasa pokrene inicijativu, odnosno formira „inicijativnu grupu“ i obavesti predsedavajućeg skupštine opštine. Potom u roku od pet dana on obaveštava da je zahtev prihvaćen, a potom o istom informiše i institucije (MALS i CIK).

Na kraju sledi prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika za šta je potrebna podrška najmanje 20 odsto upisanih birača”, kaže Krasnići.

Comments

Pročitaj još