• Početna>
  • Vesti>

Promocija fotomonografije “Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021.” u Osojanu

Promocija fotomonografije “Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine”, autora Marka Markovića biće održana u Osojanu. Organizatori promocije fotomonografije su Arhiv Kosova i Metohije u saradnji sa Domom kulture “Gračanica”, Galerijom umetnosti Priština i Domom kulture “Sveti Sava” iz Osojana.

Fotomonografiju čini 310 razglednica i fotografija manastira Gračanica nastalih u periodu od 1878. do 2021. godine, na njima se može videti život, stanje, promene i mnoge znamenite ličnosti koje su posetile manastir Gračanicu.

”Razglednica poslata iz Gračanice svojevrsni je posrednik između ljudi koji su bliski, kojih se setimo na mestu gde progovara celokupna nacionalna istorija, koje posredno podsećamo na zavet davno dat, koji nas obavezuje i koji treba ispuniti”, zapisao je u recenziji knjige, akademik Ljubodrag Dimić.

Predgovor knjizi napisao je jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu koji je istakao „Želeći da Gračanicu ponesu sa sobom, znani i neznani su je slikali i fotografisali, a to čine i danas“.

Ovom fotomografijom se otvara izdavačka edicija Baština kojim se u okviru arhiva osvetljava bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji i ukazuje na njenu permanentnu ugroženost.

Na promociji će govoriti: Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije, Aleksandar Stević, istoričar, Ivan Vuković, direktor Doma kulture „Sveti Sava“ Osojane i Nemanja Dimitrijević istoričar.

Promocija će biti održana 05. decembra 2023. godine u 13 časova u OŠ „Radoš Tošić“ u Osojanu.

Pokrovitelji izložbe su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz podršku Eparhije raško-prizrenske.

Comments

Pročitaj još