Pič završio posetu Kosovu obilaskom Bondstila

Foto: Ambasada Velike Britanije na Kosovu

Obilaskom britanskih vojnika u sastavu Kfora, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stjuart Pič završio je višednevnu posetu Kosovu. Sa vojnicima koji su nedavo raspoređeni na Kosovu, Pič se sreo u kampu Bondstil.

Tokomvišednevnog boravka na Kosovu, Pič se sastao i sa nizom visokih zvaničnika, kao i sa predstavnicima opozicionih sranaka iz albanske i srpske zajednice. Pič je posetio i manastir Gračanicu gde je razgovarao sa vladiom Ilarionom.

Sa kosovskom opozicijom i srpskim opozicionim predstavnicima razgovarao je na večeri kojoj je prisustvovao i britanski ambasador Nikolas Ebot.

Tokom boravka na Kosovu, Pič se javnoti obratio putem video zapis u kome napominje da je pažljivo saslušao poruke „duboke zabrinutosti“ posle sukoba u Banjskoj. te da Velika Britanija očekuje da počinioci napada na policiju odgovaraju.

U njegovom obraćanju, dotakao se i teme Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Napredak ka uspostavljanju ZSO u kontekstu šire implementacije sporazuma postignutih kroz dijalog kojim posreduje EU između Kosova i Srbije je važan korak u ovim naporima“ rekao je Pič.

Pič je u Prištinu došao iz Beograda, gde je takođe imao niz značajnih diplomatskih susreta.

Comments

Pročitaj još