• Početna>
  • Vesti>

„Alo“ očekuje nove kosovske izbore i skoriji odlazak Kurtija sa vlasti

FOTO: Printscreen/Alo

Bombastični naslovi sa dramatičnim najavama i upozorenjima česti su izbor beogradskih tabloda kada izveštavaju o Kosovu. Naslovi su neretko i nejasni, bez objašnjenja da li je nešto činjenica ili izjava određene osobe, čime čitaoce navode na pogrešne zaključke. Takav je upravo naslov tabloida „Alo“ koji najavljuje izbore na Kosovu, ali i Kurtijeve „poslednje dane“.

‘ALBANCI VIŠE NE VERUJU KURTIJU’ Uveliko se spremaju za nove izbore, broje mu poslednje dane„, izvestio je svoje čitaoce tabloid Alo ranije ove nedelje.

Iako se iz naslova ne može zaključiti, reč je o interpretaciji izjave poslanika opozicione Demokratske partije Kosova, Rašita Ćaljaja.

Pozivajući se na izveštavanje prištinskog medija Ekonomia Online, već u uvodu vesti Alo navodi da je Ćaljaj rekao da njegova stranka očekuje nove parlamentarne izbore već u prvim mesecima 2024. godine.

Ovaj političar ocenjuje da su građani razočarani vladom Aljbina Kurtija zbog velike ekonomske krize i brojnih koruptivnih afera, piše dalje Alo.

„Moja očekivanja i ona iz PDK su da će izbori biti veoma brzo, možda u prvim mesecima godine u koju ulazimo i videćete da će doći do potpuno drugačijeg rezultata. Otkrivanjem svih zloupotreba i afera ove vlade uspeli smo da ubedimo građane Kosova da je vlast koju danas imamo loša, i da je vreme da traže alternativu na novim izborima“, istakao je ovaj poslanik.

Sa ovim citatom se i završava vest beogradskog tabloida.

Iako je Alo naveo čitaoce da pomisle da se „uveliko spremaju izbori“, te da se Kurtiju „broje poslednji dani“, ove tvrdnje nisu potkrepljene u samom tekstu.

Čak se nigde ne navodi da se Albanci spremaju za izbore, kako to stoji u naslovu, već samo da Ćaljaj i njegova stranka „očekuje da će biti veoma brzo“.

Upravo se za naslov u kojem stoji da Ćaljaj „očekuje izbore u 2024. godini“ odlučila Ekonomia Online na koju se poziva Alo.

Trule koalicije sa Kurtijem?

Bombastični naslovi sa dramatičnim najavama koji nisu potkrepljeni u samom tekstu, neretko se mogu videti na sajtu Alo-a, ovo nije jedini.

Tako je 29. novembra ovaj tabloid objavio vest „LAŽNE PATRIOTE UDARILE NA VUČIĆA Bili bi spremni i na koaliciju s Kurtijem samo da se dokopaju vlasti!„.

Na osnovu naslova je takođe nejasno da li je reč o izjavi sagovornika ili činjenici.

Međutim, kao i u prethodnoj vesti, već se u uvodu može videti da se direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković oglasio povodom, kako navodi Alo bez ograđivanja, „najnovijih napada prozapadnih medija na predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Osim što naslov navodi na pogrešne zaključke, u njemu se ujedno navodi nešto što Petković nije ni kazao.

Petković nigde u svom saopštenju, koje je Alo izvorno preneo, ne navodi da bi „lažne patriote bile spremne i na koaliciju s Kurtijem samo da se dokopaju vlasti!“, kako to ovaj tabloid tvrdi u svom naslovu.

On jeste pominjao koalicije, i to one „najtrulije“, ali u kontekstu udruživanja opozicije u Beogradu.

„Lažne patriote, zajedno sa osvedočenim Đilasovim borcem za nezavisno Kosovo večeras su na tajkunskoj televiziji udruženo i složno udarili na predsednika Aleksandra Vučića i još jednom pokazali da su spremni na najtrulije koalicije i trgovinu srpskim nacionalnim interesima na KiM samo da sruše Vučića i dokopaju se vlasti. Večeras je tajkunska Šolakova televizija potvrdila ono na šta nedeljama upozoravamo – da je glas za svakoga od njih i za Miloša Francuza, Boška Ljotićevca, Miroslava Ponavljača G17 plus Aleksića i Vuka NATO Jeremića zapravo glas za Dragana Đilasa, glas za bogaćenje tajkuna i politiku nezavisnog Kosova“, naveo je Petković, komentarišući izbornu „Debatu“ – emisiju koja je u sredu emitovana na N1.

Petković jeste pomenuo Kurtija, ali u kontekstu da su ovi opozicini lideri „ustali protiv“ Vučića, a da „ne smeju da pomenu ni udare“ na kosovskog premijera.

Ovakvi naslovi koji imaju za cilj da privuku što više klikova i veću čitanost neretko se osim na sajtu Alo-a, mogu pronaći i u brojnim drugim tabloidima u Beogradu, usled čega se čitaoci dovode u zabludu, a posebno oni koji se odluče da pročitaju samo naslov.

Comments

Pročitaj još