• Početna>
  • Vesti>

Vladika Ilarion sa Pičom: Životni uslovi za Srbe na KiM teži nego ikad u poslednjih 25 godina

Foto: Eparhija raško prizrenska

Specijalni izaslanik Velike Britanije, lord Stjuart Pič, posetio je manastir Gračanicu. Sastao se sa Vladikom Ilarionom vikarnim episkopom Srpskog patrijarha, koji ga je upoznao sa problemima sa kojima se suočava SPC na Kosovu, posebno u poslednjih nekoliko godina.

„Vladika je posebno naglasio probleme kao što su nedostatak vladavine zakona i poštovanja verskih prava i sloboda, sudskih odluka, kao i česte slučajeve diskriminacije na etničkoj osnovi“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Osvrnuo se i na napade na srpske pravoslavne crkve na Kosovu, pomenuvši ujedno ovonedeljni upad u Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakinici kod Podujeva.

„Životni uslovi za srpski narod na Kosovu i Metohiji su trenutno teži nego ikad u poslednjih 25 godina“, poručio je Vladika Ilarion specijalnom izaslaniku Velike Britanije.

O poseti manastiru izvestila je i ambasada Velike Britanije u Prištini, navodeći da je Pič juče otišao u Gračanicu kako bi video „ovaj važan deo bogate kulturne tapiserije zemlje i da sa episkopom Ilarionom razgovara o ulozi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu“.

Britanski zvaničnik se u prethodnim danima sastajao sa najvišim prištinskim zvaničnicima, uključujući kosovsku predsednicu, premijera i šefa prištinskog pregovaračkog tima. Sa njima je, između ostalog, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, nudeći podršku svoje zemlje u pravcu implementacije sporazuma koji su postignuti.

Pič je prošle nedelje posetio Beograd, gde je takođe sa najvišim srpskim zvaničnicima – predsednikom Srbije i premijerkom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Comments

Pročitaj još