• Početna>
  • Vesti>

Pič: Napori ka normalizaciji odnosa podrazumevaju obavezu Prištine da formira ZSO

Foto: X

Beograd i Priština treba da povećaju napore ka normalizaciji odnosa, izjavio je izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Strjuart Pič i naglasio da se pod tim naporima podrazumeva i obaveza Prištine da se formira Zajednica srpskih oština (ZSO).

U video-snimku koji je objavio na Fejsbuku, po završetku posete Prištini, Pič je saopštio da je tamo imao brojne sastanke i razgovarao sa kosovskom predsednicom i premijerom Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, predstavnicima Kfora i Euleksa, i političkih partija na Kosovu, kao i da je posetio manastir Gračanicu gde se susreo sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Naglasio je da je na svim ovim sastancima iznosio stav da Britanija nastavlja da podržava nezavisnost i očuvanje bezbednosti Kosova.

Povodom događaja u Banjskoj 24. septembra, Pič je rekao da je pažljivo saslušao sagovornike koji su izrazili zabrinutost.

Saopštio je da Velika Britanija očekuje da organizatori tog incidenta budu pozvani na odgovornost, što je prema njegovim rečima ista poruka koju je poslao tokom boravka u Beogradu prošle nedelje.

Pič je, kako kaže, saslušao i zabrinutosti i očekivanja Srba sa Kosova i poručio da je vreme da se krene napred sa postojećim naporima, kako bi svi građani osetili da imaju budućnost, kako je naveo “u raznolikom i multikulturnom Kosovu”.

“Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu šire implementacije dogovora koji su postignuti kroz dijalog sa EU, važan je deo ovih napora”, zaključio je Pič.

Comments

Pročitaj još