• Početna>
  • Vesti>

Ansambl „Venac“ – promocija albuma i dva skupa o umetnosti folklora

Foto: Ansambl "Venac"

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici organizuje promocija albuma sa muzikom iz predstave „700“, forum o narodnoj igri i kamp „Umetnost folkora svuda oko nas“.

Promocija Venčevog muzičkog izdanja/albuma sa muzikom iz predstave „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ biće održana u petak, 1. decembra sa početkom u 18.00 časova. Na promociji će o albumu govoriti autori koreodrame „700“ Miloš Cile Mitić i Zdravko Ranisavljević, muzički producent Aleksandar Sofronijević, te producentkinja projekta i direktorka Ansambla „Venac“ Snežana Jovanović.

Forum o narodnoj igri će početi u 17.00 časova narednog dana. Govoriće Vera Obradović Ljubinković – profesorka Fakulteta umetnosti u Prištini – K. Mitrovici, Miloš Cile Mitić – šef umetničkog sektora u Ansamblu „Venac“ i autor koreodrame „700“, Zdravko Ranisavljević – profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, direktor Ansambla „Kolo“, autor koreodrame „700“ i stručni saradnik u „Vencu“ Dragan Elčić, dekan Akedemije umetnosti u Beogradu i reditelj koreodrame „700“ Boris Čakširan, kostimograf i koreograf savremene igre.

Tema foruma je razmena iskustava iz različitih oblasti scenskih i audio – vizuelnih umetnosti, kao i mogućnosti usklađivanja sa postojećim zakonskim regulativama. Govoriće se i o definisanju novih propisa koji će doprineti razvoju profesionalne umetničke narodne igre i poboljšanju statusa umetnika u ovoj oblasti.

Istog dana će početi i Venčev kamp „Umetnost folklora svuda oko nas“ koji će trajati do 4. decembra. Kamp će okupiti profesore i studente sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, kao i drugih univerziteta u Srbiji, sa ciljem razmene iskustava, znanja i veština u oblasti umetničke igre, ali i ostalih srodnih umetnosti. Studentima i članovima ansambla „Venac“ će biti održan niz radionica i vežbi koje treba da ih podstaknu da, kombinujući svoja znanja i umetničke profile, daju ideje za moguće unapređivanje i razvoj umetničke narodne igre.

Pokrovitelj svih projekata je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još