• Početna>
  • Vesti>

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske obišao hram kod Podujeva i naišao na zaključanu crkvu

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Nakon vesti o provali u Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva nadležni parohijski sveštenik Staniša Arsić posetio je, u pratnji Kosovske policije, ovu svetinju, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

“Sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još pre nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi. On je pokušao da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu” stoji u saopštenju Eparhije.

Iz Eparhije raško-prizrenske kažu da su na glavnom delu crkve polomljeni prozori.

“Sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika” naveli su iz Eparhije.

U trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih belih sveća koje se koriste za dekoraciju i verovatno su korišćeni u, kako je navela Eparhija, „obredu“ koji je obavljen juče u provaljenom hramu.

Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao deo dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova. Iako retki posleratni izveštaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći, zaključila je u svom saopštenju Eparhija raško-prizrenska.

Comments

Pročitaj još