• Početna>
  • Vesti>

Hil o dijalogu: Treba da budemo strpljivi i podržimo EU u pokušaju da nađe kompromis

Foto: Tanjug

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da su se pregovarači Evropske unije, uz podršku SAD, jako trudili da pronađu ono što je od suštinskog značaja za svaku stranu u dijalogu Beograda i Prištine i da te elemente spoje u dogovor.

“To nije lako uraditi, ali mislim da treba da budemo ne samo podrška onome što ti ljudi pokušavaju da urade, već i strpljivi. U međuvremenu, mislim da moramo veoma jasno da stavimo do znanja da je svaki drugi način da se ovo pitanje reši oružjem ili nekim drugim nasilnim putem potpuno neprihvatljiv i da sve strane treba da ostanu fokusirane na briselski dijalog”, poručio je Hil u izjavi novinarima na 23. Beogradskom ekonomskom forumu, piše Tanjug.

Na konstataciju novinara da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio uverenje da kosovski premijer Aljbin Kurti nikada neće formirati Zajednicu srpskih opšstina, Hil je odgovorio da je to njegovo mišljenje i da bi trebalo njega pitati zašto se tako oseća.

“Mislim da je ono što je na stolu razumno i nadam se da će se sve strane fokusirati na ono što je na stolu”, rekao je američki ambasador.

Dodao je da razume da je pitanje ZSO ekstremno teško i osetljivo za obe strane i da se verovatno zato o njemu pregovara deset godina.

On je naveo da Srbi na Kosovu moraju da znaju šta će dobiti formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), kako će im život izgledati i šta će raditi Priština, dodajući da je ZSO rešenje koje će na kraju biti usvojeno.

Comments

Pročitaj još