• Početna>
  • Vesti>

Brnabić i Dačić sa Pičom o unapređenju saradnje i situaciji na KiM

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o unapređenju bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa sa tom zemljom, kao i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i regionu. Sa Pičom je razgovarao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Predsednica vlade izrazila je veliku zabrinutost trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji, naročito činjenicom da PIS u Prištini onemogućava sprovođenje predstojećih izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije na prostoru KiM 17. decembra 2023. godine. Brnabić je istakla da je Beograd pokazao jasnu opredeljost za dijalog i postizanje stabilnosti i poručila da će Beograd čvrsto nastaviti da insistira na implementaciji dogovorenog Briselskim sporazumom, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Stjuart Pič je naglasio da postoji opredeljenost Ujedinjenog Kraljevstva za nastavak jačanja saradnje dve zemlje, pre svega u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine, energetike, kao i u okvirima zajedničke projektne saradnje.

Na sastanku je bilo reči i o otvaranju kreativne ambasade Republike Srbije u Londonu, koja predstavlja svojevrstan doprinos promociji kreativnih industrija i inovativnosti Srbije i njenih građana u Velikoj Britaniji, kaže se u saopštenju.

Dačić sa Pičom o situaciji na KiM i stanju u regionu

Sa Stjuartom Pičom razgovarao je i ministar spoljnih poslova  Ivica Dačić, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

“Razmenjena su mišljenja o situaciji na KiM i stanju u regionu. Britanski sagovornik je rekao da njegova zemlja pruža punu podršku misiji Kfora u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. Konstatovano je da međunarodne organizacije imaju važnu posredničku ulogu u kriznim situacijama, među kojima se po opsegu svog rada i globalnom uticaju i važnosti izdvajaju aktivnosti UN”, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, razgovarano je i o predstojećem ministarskom sastanku OEBS-a u Skoplju 30. novembra i 1. decembra uz isticanje značaja uloge Republike Srbije u ovoj organizaciji.

Sa specijalnim izaslanikom Stjuartom Pičom ranije danas sastao se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Comments

Pročitaj još