• Početna>
  • Vesti>

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena proslavljen Aranđelovdan

Foto Radio Goraždevac

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Sabor svetog Arhangela Mihaila. Ovaj praznik je u srpskom narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Tim povodom je danas u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena služena Sveta Liturgija.

Liturgiju je služilo više sveštenoslužitelja, uz prisluživanje i pojanje prizrenskih bogoslova. Molitveno je učestvovalo i više desetina vernika koji su došli sa raznih strana. Njima se nakon završetka liturgije besedom obratio o. Nikita, sabrat manastira Sv. Arhangeli i profesor u Prizrenskoj bogosloviji. On je rekao da, po predanju crkve, svi koji se krste dobijaju anđela čuvara koji štiti i vodi kroz život.

„Molimo se Svetim nebeskim silama, da nas zastupaju u životu. Predanje je crkve da, svi kada se krstimo dobijamo anđela čuvara koji nas štiti i vodi kroz život. Znamo da su određeni anđeli kojima se molimo i čija imena znamo. Recimo, jedan od njih je putevoditelj, blagosilja one koji putuju i čuva ih na svim putevima. Tako se molimo danas da Sveti Arhistratig Božiji Mihal, koji blagosilja ovu Svetu obitelj, blagoslovi našega igumana Mihaila koji danas imendan slavi i koji nosi njegovo veliko ime. Neka on vodeći ovu sveštenu obitelj i bratstvo ove obitelji svagda ima na umu upravo reči , to jest značenje imena ovoga Arhistratiga Božijeg. Jer reči, odnosno ime Mihailo znači – niko kao Bog. Te i mi danas da tako uzviknemo, kada god, uvek u životu, ali i kada god imamo neki problem, niko kao Bog!“, rekao je jeromonah o. Nikita u svojoj besedi

Po završetku liturgije sveštenstvo i verni narod okupili su se u manastirskoj trpezariji kako bi uz ručak i zvuke harmonike svečano nastavili proslavu Aranđelovdana.

Sveti Arhangel Mihailo je inače u srpskom narodu jedan od najpoštovanijih svetitelja, a Aranđelovdan je posle Svetog Nikole, najčešća slava koju srpske porodice proslavljaju.

Comments

Pročitaj još