• Početna>
  • Vesti>

U Prištini počelo prvo suđenje u odsustvu za navodne ratne zločine

Foto: Osnovni sud u Prištini

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je prvo suđenje u odsustvu za navodne ratne zločine na Kosovu, a sudi se optuženom Srbinu Č. A., koga zastupa advokat Žarko Gajić, prenose mediji na albanskom. Predsednica sudskog veća je Violeta Namani-Hajra, a tužilac Habibe Saljihi.

Prema optužnici, Č. A. je rođen u Štimlju, a njegova trenutna adresa je Opština Kruševac. Optužen je za navodne ratne zločine, uključujući učešće u ubistvu osam albanskih civila u Račku, navodi se u optužnici.

“Optuženi Č. A. je 15. januara 1999. godine u selu Račak, opština Štimlje, sarađivao sa grupom kriminalaca (za sada neidentifikovanih). Ova organizovana grupa, obučena u policijske, paravojne, vojne uniforme, nanela je velika stradanja ili narušavanje telesnog integriteta ili zdravlja, zastrašivanje nemoćnog civilnog stanovništva, ubistva, naređivanje raseljavanja civilnog stanovništva ili pojedinih civilnih pojedinaca koji su ne učestvuju direktno u sukobu ili ratu…”, navodi se u optužnici.

Od stupanja na snagu izmena zakonika o krivičnom postupku, koje omogućavaju suđenje u odsustvu, Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je ukupno šest optužnica protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Comments

Pročitaj još