• Početna>
  • Vesti>

Predstava “Ona koja raspušta vojske” 22. novembra u Zvečanu

Foto: NPP

“Ona koja raspušta vojske” urađena po Aristofanovoj komediji “Lisistrata”, u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića, biće odigrana 22. novembra u 18 časova u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Priština.

“Ono što je tragedija ove komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija”, navedeno je u saopštenju.

“Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive. To bi zaista mogao biti put se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune”, rekao je o predstavi reditelj Boban Skerlić.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

Po Aristofanovoj “Lisistrati” u predstavi “Ona koja raspušta vojske” igraju: Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Podsetimo, predstava “Ona koja raspušta vojske” je premijerno izvedena 30. novembra 2022. godine na matičnoj sceni NPP-a u Gračanici.

Comments

Pročitaj još