• Početna>
  • Vesti>

Podsetnik od onih koji nisu zaboravili: Podrška je važna!

Foto: Radio Kontakt Plus

U moru vesti o dijalogu, mogućim izborima, političkim i ostalim tenzijama, životi naših sugrađana, posebno oni teški – prolaze neprimećeno.

Borko Jasnić, mladić sa smetnjama u razvoju, živi sa svojom porodicom u ekstremnom siromaštvu u Kratini kod Leška, u oronuloj kući, sa nezaposlenim roditeljima, narušenog zdravlja.

Naredne dane će mu, ipak, olakšati podrška koja je stigla od ljubitelja kvizova.

Sedamdeset i pet hiljada dinara Jasnićima je uručio Miloš Radović, autor i voditelj mitrovičkog pab kviza “Kvizomanijak”.

Na ideju da se pomogne Jasnićima došao je na preporuku Ivane Rakić iz Udruženja roditelja i dece sa smetnjama u razvoju “Podrži me”, koje ima uvid u položaj ovih porodica na čitavom severu Kosova.

Inicijativa za podršku stigla je od organizatora lokalnog kviza u Bajinoj Bašti, Marka Vasića. U ovom gradu održavalo se finale neformalnog Prvenstva pab kvizova Srbije u kojem učestvuje i mitrovički Kvizomanijak, a Vasićeva preporuka bila je da se novac od kotizacija i nagrada donira nekoj od srpskih porodica na Kosovu.

“Tako da smo odlučili da taj iznos bude uručen njima. Pošto nisu imali taj žiro račun na koji je moglo odmah da se uplati, odlučili smo da im ovim putem uručimo novac” – kazao je Radović.

“Ja sam među svim članovima, a imamo ih preko 200 dece i mladih sa smetnjama u razvoju, odabrala Borka, zato što i sami vidite u kakvoj je situaciji”, kazala je Rakić, podsećajući da Borko i njegova porodica žive u izuzetno lošim uslovima.

Rakić je istakla da je podrška važna i da je primer ljubitelja kvizova jedan od ne tako čestih dobrih primera:

“Miloš treba da služi mnogima kao primer i mladim ljudima i da ljudi ne beže od toga, da znaju da deca sa smetnjama u razvoju nisu bauk, nego im treba prići. Oni su puni ljubavi, i treba im pomoći”.

“Mene je dirnulo da ipak ima dobrih i humanih ljudi” – dodala je Rakić, čija je udruženje snimilo i video reportažu o Borku i drugim socijalno ugroženim porodicama na severu Kosova sa članovima sa smetnjama u razvoju.

Borkova majka, Marija, uprkos teškom životu i svakodnevnoj brizi za Borka, imala je potrebu svima da se zahvali.

“Teško jeste, ali hvala svima što su ovo uručili, pomogli, nama mnogo znači. Drugo šta da vam kažem?” – kazala je Marija Jasnić.

Comments

Pročitaj još