• Početna>
  • Vesti>

Otvorena peta dečija književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“

Foto: RTV Gračanica

Danas je otvorena peta dečija književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja ima za cilj da se talentovana deca usmeravaju ka čuvanju srpskog jezika i pisanju književnih dela. Na radionici učestvuju učenici osnovnih škola uzrasta od 10 do 15 godina, a organizatori ističu da kroz radionicu žele deci da približe ljubav prema poeziji, čitanju i pisanju.

„Veoma je važno da mlade ljude na vreme pohvalite, svako dete koje ima sklonost ka bilo kakvom umetničkom izražavanju, treba da ponese iz detinjstva dovoljno uvažavanja, poštovanja i onoga što zovemo istinskom ljubavlju. Veliko je zadovoljstvo videti ovoliki broj zainteresovane dece. Siguran sam da deca vrlo dobro i znaju i neguju svoj jezik, ali treba da ih učvrstimo u tom uverenju. Danas smo porazgovarali sa decom iz Gračanice koja su došla sa osmehom na licu i orni su za rad “, rekao je pisac Branko Stevanović, jedan od književnika koji će u radionici raditi sa decom.

Tokom njenog trajanja učenici će razvijati kulturu pismenog izražavanja, maštovitost, talenat i kreativnost, a svoje umeće pisanja predstaviće na kraju radionice čitajući svoje radove.

Po peti put sam mentor književne radionice „Čuvam jezik, lepo pišem“. Pesnik sam, izdavač i esejista. Dolazim iz Valjeva i ovde sam da pomognem i učinim koliko mogu da na decu iz ovog područja obrazovno utičem, da deca odavde zadrže najbolje komponente nacionalnog identiteta, a to su srpski jezik i srpsko pismo ćirilicu. Ta deca će jednog dana biti ljudi kao i mi i treba da emituju određeno znanje i energiju a pre svega kulturu“, istakao je Aca Vidić, mentor književne radionice „ Čuvam jezik, lepo pišem“.

„U radionici sam naučio prvenstveno da lepo pišem i da sastavljam nove teme, što mi je dosta pomoglo oko srpskog jezika i u daljem školovanju“, rekao je Luka Stojanović, jedan od polaznika.

Polaznici radionice su učenici osnovnih škola na teritoriji Opštine Gračanica, koja imaju sklonost ka pisanju i vole književnost, sa njima rade predavači, istaknuti književnik i urednik časopisa „Brankovina“ Aca Vidić i pisac za decu i odrasle Branko Stevanović.

Radionica se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Srbije.

Comments

Pročitaj još