“Milunka” – priča o Srbiji koja vaskrsava

Radio Mitrovica sever

Povodom 50 godina od smrti srpske heroine Milunke Savić, sinoć je pred mitrovačkom publikom izvedena monodrama “Milunka”.

Dramska umetnica Vesna Stanković energičnim, a istovremeno i emotivnim nastupom, uspela je da dočara različite nijanse Milunkine ličnosti, izazivajući kod mnogobrojne publike i smeh i suze.

Nakon višeminutnog aplauza i ovacija, Stanković je izrazila duboko poštovanje prema publici, ističući da razume izazove s kojima se suočavaju.

“Toliko mi je teško da vama kažem izdržite, borite se. Jedino mogu da vam kažem da vas Milunka gleda. I kada vam bude najteže, znajte, Milunka, ove godine je 50 godina od njene smrti, nikad nije otišla odvade. Ne samo Milunka, svi oni koji su ikada stradali na Kosovu, u Kosovskom boju, u svim ratovima, u prelasku preko Albanije, u Balkanskim ratovim, u poslednjim ratovima, svi su oni tu i svi misle na vas. I Srbija, kad joj je najtaže, Srbija će vaskrsnuti jer je to negde naš nebeski usud, ta golgota koju stalno iznova prolazimo”, poručila je glumica.

Monodrama majstorski prati četiri ključna segmenta Milunkinog života – od njenih devojačkih dana, preko učešća u Balkanskim a potom  i Prvom svetskom ratu, pa sve do poznijih godina. Kroz simboličnu kostimografiju i uz jednostavnu scenografiju koja je podrazumevala četiri stolice i četiri hronološki poređana kostima, Stanković je dočarala raznolike aspekte junakinjinog života.

Vesna Stanković će se i večeras družiti sa mitrovačkom publikom. Ona će u 19h, u sali Mitrovačkog dvora, izvesti još jednu monodramu – komediju “Muž je kao čokolada”.

Izvođenje obe predstave, organizovao je Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još