• Početna>
  • Vesti>

Andrić Rakić: Lakše izmestiti spomenike, nego se suočiti sa besom „partijskih militanata” na društvenim mrežama

Foto: Eparhija raško - prizrenska

Ne stišava se nezadovoljstvo zbog odluke ambasada Francuske i Nemačke da se u Prištini pomeri spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini, kako bi na to mesto bila postavljena nova u znak sećanja svim nastradalim borcima između 1912. i 1918. godine.

Programska menadžerka nevladine organizacije Nova društvena inicijativa sa Kosova Milica Andrić Rakić reagovala je povodom izmeštanja spomenika nastradalim srpskim borcima od 1912. do 1918. godine na pravoslavnom groblju u Prištini. Ona je na društvenoj mreži „Iks” navela da je Priština postala „otrovan balon” u kojem bi strane diplomate radije „izmestile nadgrobne spomenike na groblju nego da se suoče sa besom partijskih militanata na društvenim mrežama”.

„Tako je postalo loše”, dodala je Andrić Rakić.

A koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 Dragiša Mijačić poručio je da pomeranje spomen ploče palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na prištinskom groblju spada među najsramnije događaje moderne francuske istorije.

Mijačić je na društvenoj mreži „Iks” naveo i da ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona mora da reaguje.

Dodao je da su od 1999. godine u Prištini porušeni svi srpski spomenici, a ogromna većina srpskih nadgrobnih spomenika uništena širom Kosova.

„Da bi se distancirali od takve nekrofobije, Ambasada i ambasador Gero moraju da se izjasne o ovom pitanju i vrate spomenik tamo gde mu je mesto”, istakao je Mijačić.

Comments

Pročitaj još