• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Pomirenje se ne može graditi negiranjem srpskog stradanja

Foto: Srpska lista

Srpska lista reagovala je povodom uklanjanja i izmeštanja spomen obeležja stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu sa groblja u Prištini, ali i na paljenje srpske zastave, koja je deo spomen obeležja kindapovanim i ubejenim Srbima u Orahovcu. Iz Srpske liste navode da se to dešava pred očima predstavnika zemalja Kvinte te da je ceo slučaj prošao bez rekcija medjunarodne zajednice.

„Dok traje natezanje “slabašne” međunarodne zajednice sa režimom Aljbina Kurtija i ubeđivanje da ispuni preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, od 2013. pa do današnjih dana, srpski narod se svakoga dana suočava sa provokacijama koje imaju za cilj zastrašivanje i progon Srba“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da ćutanje međunarodne zajednice neki prihvataju kao odobravanje da se ponovo koristi nasilje nad Srbima.

„Nije prvi put da se čak ni preminulim Srbima ne da da mirno počivaju, ali jeste prvi put da ovo prolazi bez ikakve reakcije međunarodnih predstavnika. Jedan od mogućih razloga je i činjenica da se ti zvaničnici, ambasadori i drugi predstavnici međunarodnih organizacija nikada nisu udostojili doći na mesta stradanja srpskog naroda, da sa porodicama i prijateljima stradalih podele tugu i bol, saslušaju njihove muke i pozovu da se odgovorni kazne. Po ko zna koji put ponavljamo, da njihovo ćutanje neki prihvataju kao odobrenje da se ponovo koristi nasilje nad našim sugrađanima, ali nažalost na naše apele odgovora nema“, saopšteno je iz Srpske liste.

Iz Srpske liste podećaju da se zločinici ne kažnjavaju, a da se pomirenje ne može graditi tako što se negiraju srpska stradanja.  

„Ma koliko rušili, skrnavili, uništavali tragove srpskog postojanja, mi ćemo u saradnji sa svojom državom i porodicama stradalih nastaviti da negujemo kulturu sećanja na nevino stradale sunarodnike, podsećaćemo na to da zločinci nisu kažnjeni i da se pomirenje ne može graditi tako što se negiraju srpska stradanja, bol i suze srpskih majki.Na to imamo pravo, i moralnu obavezu pred stradalima, ali i potomcima.  A oni koji od toga okreću glavu, jednog će dana, kao po pravilu pisati memoare i govoriti kako ih je sramota jer su ćutali, ali to neće biti dovoljno da spasu svoje duše“,zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još