• Početna>
  • Vesti>

Od najave povećanja broja policajaca i pripadnika KBS do pretnje Srbima “paravojnim snagama”

Portal Alo.rs objavio je prethodne nedelje tendenciozan naslov u kome kosovski premijer Albin Kurti “preti Srbima paravojnim snagama”, a govor sa strančkog skupa pretvorio u obojen manipulativni tekst.

Alo.rs je 7. novembra ove godine objavio vest sa naslovom “OPASNO Kurti preti Srbima paravojnim snagama”, isticavši da kosovski premijer na taj način preti srpskom narodu na Kosovu. Za ovu vest, oslonac je bila izjava kosovskog premijera o povećanju broja kosovskih policajaca i vojnika za 500, odnosno 600 članova sledeće godine.

Ova „vest“ na portalu Alo.rs je politički obojen manipulativni tekst. Prvo, primetna je snažna retorika i optužbe upućene premijeru Aljbinu Kurtiju, povezane sa pretnjama srpskom narodu na Kosovu. Međutim, kada se uporedi s relevantnim vestima, vidi se da je manipulativna i preterana u interpretaciji Kurtijevih izjava.

„Recite svim aktivistima i građanima da neće moći da nas zaustave ni na jugu ni na severu“, rekao je Kurti na stranačkom skupu Samoopredeljenja održanom u hotelu Emerald.

Izvorni Kurtijev citat ne ukazuje na pretnju Srbima, već se fokusira na jačanje Policije Kosova i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koje Alo.rs naziva paravojnim. U relevantnim izvorima vesti, on najavljuje povećanje broja snaga KBS-a i policije, ali bez eksplicitne pretnje srpskom stanovništvu. Stoga, vest u Alo dramatizuje izjave i kontekstualno ih menja kako bi stvorila sliku pretnje Srbima.

Analiza lažne vesti otkriva da tekst sadrži preterivanja, izostavljanje ključnih informacija i interpretaciju reči političara izrečenih na partijskom skupu u potpuno drugačijem kontekstu, što je posebno izraženo u naslovu portala.

U Policiji Kosova, takođe rade i Srbi, pa se postavlja pitanje kako je portal Alo.rs ovakvu izjavu video kao pretnju Srbima.

Comments

Pročitaj još