• Početna>
  • Vesti>

Preventivni pregledi u KBC Kosovska Mitrovica i Zavodu za javno zdravlje

Foto: TV Most

Po odluci Ministarstva zdravlja danas su u terminu od 8 do 16 časova u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovani preventivni pregledi. U KBC Kosovska Mitrovica na intezivnom odeljenju i Zavodu za javno zdravlje građani su mogli da izmere krvni pritisak, nivo šečera u krvi, da izmere telesnu masu i odrede stepen uhranjenosti.

U laboratoriji KBC Kosovska Mitrovica građani mogu bez uputa i zakazivanja da provere nivo šećera u krvi.

“Proverava se glikemija, holesterol, trigliceridi. Pratimo nivo šećera poslednja dva, tri meseca prvo i osnovno kod dijabetičara, a može biti jedan od preduslova nastanka ateroskleroze ili povišenog krvnog pritiska i mnoga druga srčana oboljenja”, kaže za TV Most Ivana Dimić, specijalista kliničke biohemije.

Preventivni pregledi po preporuci Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovani su i na intenzivnom odeljenju i u Zavodu za javno zdravlje. Darko Aksentijević, specijalista higijene kaže da pregledi obuhvataju merenje telesne težine i određivanje stepena uhranjenosti.

“Svi znamo da određivanje tih parametra govori nam da li su osobe uhranjene, odnosno da li su gojazne ili ne, a svi znamo da su gojazne osobe u riziku da obole od drugih bolesti. Zato preporučujemo svim pacijentima da vode redovnu ishranu i da dolaze na preventivne preglede kako bi na vreme ustanovili da li pripadaju gojaznim osobama ili ne”, navodi Aksentijević.

Prevencija je značajna jer može da spreči nastanak bolesti i pospeši izlečenje ukoliko se neka bolest otkrije na vreme. Zato su ovi pregledi i te kako važni.

Comments

Pročitaj još