• Početna>
  • Vesti>

Petković: Ponoš svojim izjavama urušava pregovaračku poziciju Beograda u dijalogu sa Prištinom

Foto: TV Most

Člana Predsedništva SNS Petar Petković ocenio je danas da su izjave Zdravka Ponoša o sastanku u Briselu, kao i tvrdnje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao “stranim moćnicima” zlonamerne, te da predstavljaju direktno nastojanje da se uruši pozicija Srbije i oteža pregovaračka pozicija Beograda u dijalogu sa Prištinom.

“Naravno, ispostaviće se da nije prvi put da je Ponoš obmanuo javnost, jer u dijalog se naravno ne razume, ali zato zna da spletkari i laže, prikrivajući da je dobar deo obaveza iz dijaloga rezultat sporazuma koje je potpisivao Borko Stefanović dok je Ponoš bio na vlasti”, istakao je Petković u saopštenju.

U tim sporazumima, dodaje Petković, koji su potpisani 2011. godine, Ponoš je prihvatio da Borko potpiše priznanje carinskog pečata, kosovske lične karte, RKS tablice i prištinske vozačke dozvole.

“Ponoš se sada pravi naivan, ali upravo tzv. reciprocitet koji je Kurti uveo u odnosu na sporazum o slobodi kretanja, jeste direktna posledica sporazuma koji su doneti u vreme Ponoševe vlasti”, poručuje Petković.

On ističe da je “čist je bezobrazluk” da sada Ponoš predsedniku Vučiću spočitava bilo šta u vezi sa Kosovom i Metohijom, kad je upravo zahvaljujući Vučiću povučeno 27 priznanja Kosova, dok je u Ponoševo vreme 85 država priznalo Kosovo.

Petković navodi da se sve vreme nastoji da se maksimalno ublaže negativne posledice “Borkovih sporazuma”, koji su naneli veliku štetu.

“Ali i pored svega toga, Vučić je jasno u lice rekao liderima EU, ali i mnogo puta brojnim svetskim zvaničnicima, kao i javnosti, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti dopustiti članstvo tzv. Kosova u UN i agencijama i organizacijama sistema UN”, ističe.

Petković u saopštenju navodi da je predsednik Vučić biranim i preciznim rečima istakao da predlog EU o Nacrtu Statuta o ZSO može da bude osnova za dalje razgovore, ali da se takođe mora uvažiti i Nacrt Statuta Upravljačkog tima, kao i da sve u budućem Statutu ZSO, posebno kada je reč o nadležnostima, mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

“S tim u vezi je jasno poručio i da može biti dogovoren samo onaj Statut koji je takođe i u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Republike Srbije. S druge strane, nema sumnje da Ponoš polazi od sebe kada govori o obavezama pred strancima, jer dok je bio na vlasti samo je ispunjavao naredbe zapadnih sila i uništio srpsku vojsku, ukinuo prištinski korpus, zbog čega je i dobio nadimak Nato general”, naveo je Petković.

Comments

Pročitaj još