• Početna>
  • Vesti>

Targetiranje nezavisnih medija videom kome se ne zna autor

Na više portala pod kontrolom aktuelne vlasti u Srbiji je 23. juna (nedelja) osvanuo kratak video kojim se, uz prateće tekstove, targetiraju televizije Nova S i N1.

Tekst naslovljen sa „Hrvatska, Albanija, Nova S i N1 – braća zauvek: Ujedinjeni u mržnji protiv Vučića i Srbije VIDEO“ je u 9.03 objavljen na portalu b92. Uz njega je priložen i prateći tendenciozno montirani video klip koji publici treba da pokaže da su tvrdnje iz naslova tačne, te da „opozicone medije Novu S i N1 kao i njihove goste jedino brine kako će proteći festival ‘Mirdita’ i promocija tzv. nezavisnog Kosova“, što je brutalno targetiranje nezavisnih medija.

Iz minuta u minut

Svega nekoliko minuta kasnije isti video sadržaj je svojoj publici ponudio i portal alo.rs uz malu varijaciju u naslovu – „HRVATI, ALBANCI, NOVA S I N1 – BRAĆA ZAUVEK Ujedinjeni u mržnji protiv Vučića i Srbije! (VIDEO)“.

U njihovoj vesti se ističe da su „pro-ustaški Hrvati stara braća sa našim komšijama iz albanske zabiti“. Dodaje se da „Albanci i Hrvati nisu krili svoju mržnju prema Srbiji i Vučiću, pa su rado skandirali ‘Ubij Srbina!’“. Konačno, zaključuje se da im se „pridružila opoziciona medijska mašinerija, koja jednako rovari protiv predsednika Srbije i u ovom pokličima mržnje ne vidi ništa sporno“.

Informer.rs je naslov svoje „vesti“ dodatno pojačao govorom mržnje. U 9.14 objavljen je tekst naslovljen sa „Ustaše, Šiptari, Nova S i N1 – braća zauvek: Ujedinjeni u mržnji protiv Vučića i Srbije!“.

Zanimljivo je da je sadržaj objave Informera gotovo od reči do reči identičan sa onim objavljenim na portalu alo.rs, iako je u oba slučaja publikovan uz navode da je – autorski. Kod Informera je jedino opoziciona medijska mašinerija postala tajkunska.

U 9.30 je predmetni video obajvljen i na portalu novosti.rs u naslovu „HRVATI, ALBANCI, NOVA S I N1 – ZAUVEK ZAJEDNO: Ujedinjeni u mržnji protiv Vučića i Srbije! (VIDEO)“ i navode u podnaslovu da „OPOZICIONI mediji ne prestaju da šokiraju sadržajem koji plasiraju“.

Autor vesti su Novosti online.

Sve ove objave su tokom dana umnožili i targetiranje nezavisnih medija dodatno pospešili popularni agregatori vesti u Srbiji – naslovi.net, time.rs i ostali.

U 10.44 sa nadnaslovom „skandalozno“ materijal b92 je preuzeo i portal iz Republike Srpske atvbl.rs.

Izvor videa nepoznat, kampanje već viđene

Potpuno očekivano, ni u jednoj od ovih vesti se ne navodi originalni izvor pratećeg video klipa. U slučaju b.92, on je embedovan sa X naloga Arsil (@arsagarson). Video sadržaj koji su u svojim objavama koristili Alo, Informer i Novosti postavljen je na brid.tv koji je 2023. preuzeo TargetVideo – međunarodna kompanija koja upravlja specijalizovanom platformom za distribuciju videa i monetizaciju za svoju digitalnu izdavačku mrežu sa kancelarijama u Minhenu, Beogradu i Los Anđelesu.

Ovim „vestima“ je još jednom potvrđeno nastojanje jednog dela medija pod kontrolom vlasti u Beogradu da se lik Aleksandra Vučića po svaku cenu i u svakoj prilici izjednači sa državom Srbijom, ali i postojanje histerične kampanje protiv nezavisnih medija i kolega novinara.

Naime, jednoj grupi medija u Srbiji se predstavnici vlasti ne odazivaju na pozive za gostovanja. Njihove novinare prozivaju, vređaju i targetiraju na javnim događajima, pa im kao sagovornici preostaju samo članovi opozicionih stranaka. Tako se formira privid da oni namerno protežiraju protivnike vlasti i da se njihovi programi i sadržaji baziraju pretežno na stavovima opozicije.

Ove medije, koji su po svom opredeljenju nezavisni, tabloidni mediji i srpske vlasti često nazivaju tajkunskim i/ili opozicionim. Optužuju ih da su politički opredeljeni i aktivisti, dovodeći ih gotovo u svakoj prilici u vezu sa najgorim emocijama koje u srpskoj publici lako može da pobudi govor mržnje upućen ka drugom i drugačijem iz okruženja.

Posebnu dimenziju svim ovim objavama daje činjenica da se radi o „podgrejanoj“ i spinovanoj „vesti“ – b92 je prethodno u subotu, 22. juna, objavio naslov „Albanci i Hrvati ujedinjeni u mržnji prema Vučiću: Primitivno skandiranje i vređanje predsednika Srbije VIDEO“ sa vezom ka X nalogu korisnika ArbanonKnight.

Obe objave su ilustrovane identičnim fotografijama.

Comments

Pročitaj još