• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Makron zna šta je to što Beograd neće promeniti kada je reč o KiM, ali želi da vidi da se stvari rešavaju

Foto: Instagram

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za RTS iz Pariza da Srbija ostaje na svom evropskom putu, da čuva svoje vitalne nacionalne interese, ali i brine o svojim prijateljima. Povodom večerašnjeg sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da očekuje dobar, sadržajan, važan razgovor za Srbiju i istakao da je francuski predsednik sa njim razgovarao u trenutku kada je Srbija, posle Banjske, bila suočena sa salvom napada. Znam da on neće da promeni svoj stav kada je reč o KiM, ali i Makron zna šta je to što Beograd neće da promeni, naveo je Vučić.

U Parizu je održan šesti forum o miru, a tema, kao i svake godine, jeste odgovor na najveće izazove u ovom trenutku koji su pred čovečanstvom. Ove godine naziv foruma bio je Pronalaženje zajedničkih osnova u svetu rivalstva i podela, a na forumu je učestvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je u intervjuu za RTS rekao da se poslednje dve godine mnogo toga promenilo u svetu i da su promene mnogo brže nego što su bile pre tri ili četiri decenije.

“Živimo neuporedivo brže i zato su ovakvi forumi važni, da bi mogle stvari da se analiziraju, da se postave stvari za budućnost i da vidimo gde ćemo svi zajedno da budemo”, rekao je Vučić.

Govoreći o preuzimanju dominacije u svetu, Vučić je rekao da sada “svi bacaju svoje karte na Afriku”.

“Amerika i Kina rastu mnogo brže nego Evropa. Svi sad bacaju svoje karte na Afriku i velika je borba za Afriku između pet sila. To su Amerika, Kina, Evropa, u kojoj je najviše zainteresovana Francuska, ali i Nemačka sve više zbog sirovina i ne samo zbog Namibije, nekadašnje kolonije, već zbog sirovina i mnogo čega drugog. Ali i Turska kao regionalna sila i Rusija, koja i svojim vojnim prisustvom, ali i dodatnim ekonomskim prisustvom takođe pokušava da zauzme svoje mesto u Africi”, rekao je Vučić

Ukazuje da velika bitka za novu podelu sveta tek predstoji.

“I zato su ovakvi susreti uvek važni i uvek je dobro da ste na njima da saznate, da vidite, da postavite svoju zemlju na pravo mesto, da je pozicionirate dobro, da razgovarate sa svima, da steknete poštovanje i da uvek naučite nešto novo”, istakao je Vučić.

Fokus međunarodne zajednice na Gazi
Fokus međunarodne zajednice poslednjih mesec dana je na Gazi. Na pitanje da li je forum u Parizu ponudio neko rešenje, Vučić je rekao da ne misli da bilo ko može da ponudi rešenje, jer mora da se ima saglasnost obe strane.

Podsetio je da je Srbija odmah osudila teroristički upad Hamasa, ali i da je poručila da je protiv ubijanja civila i dece.

“Jasno smo osudili teroristički upad Hamasa na početku. Jasno smo rekli da smo protiv ubijanja civila i dece, ali nama su prijatelji i jedni i drugi, čuvaćemo prijateljstvo i sa jednima i sa drugima. To je politika Srbije”, poručio je Vučić.

Sa premijerom Belgije i o Kosovu i Metohiji
Uoči početka foruma, pored susreta sa brojnim zvaničnicima, predsednik Vučić je imao bilateralni sastanak sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

“Sa Aleksandrom de Kroom sam razgovarao o svim važnim pitanjima bilateralnim između Belgije i Srbije, o Kosovu i Metohiji i o tome kako da se nastavi dijalog, šta je to što mislimo da može da se uradi. Razgovarali smo i o izveštaju Evropske komisije. On je očekivao valjda da ću da se žalim, ili da ću da kukam, pošto svi lideri kada dođu kažu ‘nije fer prema nama ovo’, ma fer je sve, osim što nismo saglasni oko odnosa prema Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Rekao je da je zabeležen napredak u svim oblastima, negde ograničen, a negde puni napredak.

“Meni je posebno drago zbog brojnih laži iznetih u javnosti, da smo dobili dobre ocene i dobre pohvale za usvojene zakone u oblasti medija i svega drugog, jer neki ljudi bi stalno da prikazuju Srbiju kao nedemokratsku zemlju, pri tome koristeći prava kakva niko drugi ni u jednoj drugoj zemlji nema. Mislim da i te stvari polako dolaze na videlo”, naveo je Vučić dodajući da se nada da će belgijski premijer posetiti Srbiju u martu ili aprilu.

Razgovor sa Makronom u četiri oka

Predsednik Vučić je najavio da će večeras razgovarati u četiri oka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, o kojem će više informacija javnosti dati sutra.

“Očekujem dobar, sadržajan, važan razgovor za Srbiju. Ne zaboravite da smo mi u Granadi dugo razgovarali i ja to neću zaboraviti predsedniku Makronu, u jednom teškom trenutku za Srbiju kada smo bili pritisnuti sa svih strana. Predsednik Makron je tada izdvojio sat vremena da razgovara sa nama i nije mu to bio problem. To je bilo neposredno posle Banjske, kada se očekivala salva napada. Mislim da Srbija mora to da poštuje i da takav odnos pokaže prema francuskom predsedniku. Nadam se da ćemo moći da ga ugostimo uskoro u Beogradu”, rekao je Vučić.

Ukazao je da je pred nama mnogo ugovora sa njima, a naveo je i da nam je francuska strana spasili situaciju oko aerodroma i da je to “najbolji ugovor koji smo napravili”.

“Samo se setite kako je (aerodrom) izgledao pre deset godina. Samo pogledajte onaj stari kontrolni toranj koji dan danas stoji, a koji je ružniji od onog u Tivtu i pogledajte ovaj novi velelepni, a da ne pričamo o zgradi i o svemu drugom. Imamo mnogo stvari od vojno-tehničke saradnje do investicija, do fabrika, do svega drugog o čemu da razgovaramo. Tako da mnogo se radujem susretu sa predsednikom Francuske”, rekao je Vučić.

Na pitanje šta očekuje od dela razgovora koji se odnosi na rešavanje pitanja Kosova i Metohije, Vučić je rekao da zna da Makron neće da promeni svoj stav po tom pitanju, ali i da francuski predsednik zna šta je to što Beograd neće da promeni.

“Gledamo kako da napravimo neke stvari koje su dobre za očuvanje mira i stabilnosti, a koje ne štete našim vitalnim nacionalnim interesima, koje takođe pogoduju i Francuskoj, da bude sigurna da neće imati novo žarište i da se stvari polako rešavaju”, naveo je predsednik Vučić.

“Čuvamo prijateljstva, ali i gledamo šta možemo da izvučemo za Srbiju”

Rekao je da je sigurno da niko sa Zapadnog Balkana u naredne dve godine neće ući u EU, ali da nas do toga čeka mnogo poteza.

“Možemo li da budemo deo jedinstvenog ekonomskog tržišta? Možemo li, konačno, što nam je važno za naše kamione, da dobijemo tu zelenu liniju, da prolaze, a ne da na svakoj granici gube po 20 sati? Možemo li mi u regionu da se povežemo, Da nam kamioni ne stoje na granicama? Time ćemo da uštedimo 7, 10, 15 odsto ukupnih operacionalnih troškova. Dajte da vidimo da razgovoramo o stvarima koje su pragmatične, koje mogu našim ljudima da olakšaju život, koje mogu da povećaju naš životni standard, dok ne dođe taj trenutak kada raspoloženje u Evropi bude drugačije po pitanju evrointegracija”, naveo je Vučić.

Dodao je i da sve to zavisi od odnosa sa Prištinom, ali i ukazao da je znao da posle Banjske neće biti sankcija protiv Srbije.

“Iako su i danima i nedeljama najavljivali, ja sam bio u pravu. Ali ja znam i snagu Srbije. I znam koliko poštovanja imamo. I znam kako možemo da se izborimo za svoje interese. Zato da mi guramo svoje, da budemo na evropskom putu, čuvamo svoje nacionalne interese, uvek i u svakom trenutku. Brinemo i o svojim drugim prijateljima, tradicionalnim, dakle, i ne okrećemo leđa u teškom trenutku, ali istovremeno gledamo šta je to što možemo da dobijemo i izvučemo za Srbiju. To je jedina moguća politika. I kako jedna relativno mala zemlja na vetrometini, sa tako velikim problemom kao što je Kosovo i Metohija koje nosi na svojim leđima, istovremeno uz nemalo problema u regionu i uz nedobronamernu kritiku mnogih koji bi želeli neuporedivo slabiju Srbiju, mora da opstane. Može da opstane. I može uspešno da se bori za svoje interese”, naveo je Vučić.

Juče je američki ambasador u Prištini ponovo zatražio hitno formiranje Zajednice srpskih opština, ali u skladu sa ustavom Kosova, što je u razgovoru za RTS prokomentarisao i predsednik Vučić.

“Ja bih samo rekao što je babi Milo, to joj se i snilo. Ali bih dodao još nešto – ako je nešto u skladu sa ustavom takozvanog Kosova, a što smo mi o tome pregovarali u Briselu? Što uopšte pregovaramo? To znači da to Srbi mogu danas da osnuju, ako je u skladu sa ustavom Kosova, niko to ne može da im zabrani. Pa što smo pregovarali? Pa što smo potpisivali ono što je bilo? Nego da se ja vratim na onaj prvi deo mog odgovora što je babi Milo, to joj se i snilo”, poručio je predsednik Vučić.

Comments

Pročitaj još