• Početna>
  • Vesti>

Komandant KFOR-a Ulutaš posetio manastir Visoki Dečani

Foto: Društvena mreža Iks

Novi komandant Kfora na Kosovu i Metohiji, turski general Ozkan Ulutaš posetio je manastir Visoki Dečani, gde je sa igumanom Savom razgovarao o preovlađujućim pitanjima u pokrajini, objavio je na društvenoj mreži Iks manastir Visoki Dečani.

Kako je navedeno, iguman Sava je juče tokom popodneva bio domaćin generalu Ulutašu i komandantu Regionalne komande Zapad, italijanskom pukovniku Gabrijelu Vaki, kojima je pokazao istorijske fotografije iz 1903. i 1904. godine koje ilustruju zaštitu manastira Visoki Dečani od strane osmanske vojske.

“To naglašava dugu istoriju zaštite manastira, nasleđe koje se nastavlja u naše vreme kroz napore mirovne misije Kfora u proteklih 25 godina”, istaknuto je u saopštenju.

Iguman Sava je takođe izložio značajnu kolekciju osmanskih fermana koje je više sultana dodelilo ovom istorijskom srpskom pravoslavnom manastiru, obezbeđujuci mu posebnu zaštitu i imovinska prava tokom vekova.

Naglašava se da ta izuzetna zbirka obuhvata desetine rukom pisanih dokumenata na turskom jeziku, koji datiraju od 1506. godine pa sve do raspada Osmanskog carstva.

“Poseta i razmena nisu služili samo kao podsecanje na bogatu i složenu istoriju manastira, vec su bili i svedočanstvo o trajnom nasleđu i značaju Visokih Dečana u regionu kao jednog od najvažnijih mesta svetske baštine na Balkanu”, navodi se u objavi manastira Visoki Dečani.

Comments

Pročitaj još