• Početna>
  • Vesti>

Vučić se susreo sa Makronom u Parizu: Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu

Foto: Instagram "buducnostsrbijeav"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu gde učestvuje na mirovnom forumu.

“Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu”, napisao je Vučić na instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

Vučić je u objavi naveo da se na mirovnom forumu u Parizu susreo i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim, srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom.

Forum se otvara sesijom “Pariski pakt za ljude i planetu”, a uvodno obraćanje imaće predsednik Francuske Emanuel Makron.

Od šefova država govoriće i predsednik Gane Nano Akufo-Ado, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Kenije Vilijam Ruto, kao i predsednik Vlade Barbadosa Mia Amor Motli.

Među govornicima su i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžej Banga, predsednik Instituta za ekonomski rast Nand Kišore Sing i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matias Korman.

Tokom dva dana biće održano 80 sesija. Osim predstavnika međunarodnih organizacija i svetskih lidera, prisustvovaće i predstavnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, verskih grupa, stručnjaci i novinari iz celog sveta.

Pariski mirovni forum, čiji je inicijator Emanuel Makron, održava se od 2018. godine, sa ciljem da okupi sve aktere globalne uprave i zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.

Forum se organizuje u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za energetiku, EU, Međunarodnim monetarnim fondom, Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj, Organizacijom UN za obrazovanje, nauku i kulturu i Program UN za razvoj.

Comments

Pročitaj još