• Početna>
  • Vesti>

Počasna artiljerijska paljba na Kalemegdanu povodom Dana primirja

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su, u skladu s naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Počasnoj artiljerijskoj paljbi, uoči predstojećeg državnog praznika, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović.

Reprezentativni orkestar Garde, uz podizanje državne zastave, intonirao je himnu Republike Srbije.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Srbiji se kao državni praznik obeležava od 2012. godine, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

Povodom obeležavanja Dana primirja i 105 godina od pobede Srbije i zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i studentkinja prorektorka Ana Grčić položili su cveće na spomen ploče na kojima su uklesana imena studenata Univerziteta u Beogradu poginulih u oba Balkanska i u Prvom svetskom ratu.

U saopštenju Univerziteta u Beogradu navodi se da se četiri velike spomen ploče od mermera nalaze u auli Rektorata Univerziteta u Beogradu i da je u njih urezano više od 350 imena studenata našeg univerziteta, koji su se protiv okupatora borili u jedinicama Srpske vojske u otadžbini i na svim frontovima, kao regruti i dobrovoljci.

Comments

Pročitaj još