• Početna>
  • Vesti>

Bez jasnih odgovora nadležnih po pitanju eksproprijacije zemljišta u Gračanici

Foto: Kim

Javna rasprava o eksproprijaciji zemljišta u samoj blizini arheološkog nalazišta Ulpiana okončana je usled nedovoljno odgovora na pitanja vlasnika parcela koje kosovski organi planiraju da oduzmu radi ispitivanja ovog lokaliteta u Gračanici. 

Predstavnici kosovskog Ministarstva kulture na čiji zahtev je Vlada Kosova donela odluku o eksproprijaciji nisu prisustvovali današnjoj raspravi, a nadležni iz Odeljenja za eksproprijaciju Ministarstva za zaštitu životne sredine nisu imali odgovore na pitanja da li će u ovoj fazi moći da se vrši obrada zemlje i koliko će novca dobiti vlasnici parcela.

Vlada Kosova donela je nedavno odluku o eksproprijaciji zemljišta u blizini ahreološkog nalazišta Ulpijana kako bi se izvršila ispitivanja na ovom lokalitetu na kojem su pre više decenija, ali i u periodu od poslednjih desetak godina, pronađeni vredni ostaci iz perioda Rimskog carstva.

Javnoj raspravi u Opštini Gračanica prisustvovali su samo predstavnici Odeljenja za eksproprijaciju Ministarstva za zaštitu životne sredine. Čelnici Ministarstva kulture i Ministarstva finansija nisu došli, iako su za proces eksproprijacije nadležne i ove dve institucije.

Samir Brući iz Odeljenja za eksproprijaciju Ministarstva za zaštitu životne sredine nije uspeo da odgovori na najvažnija pitanja građana, vlasnika 44 parcele obradivog zemljišta (21 hektara) u Gračanici koje su predviđene za eksproprijaciju: Da li i dalje mogu da obrađuju zemlju i koliko će iznositi procenjena vrednost njihove imovine?

“Imamo službenike koji vrše procenu, zakonski da odrede procenu na osnovu tržišne cene. Ovo je prva odluka, nakon ove odluke posle u deset kalendarskih dana, odluka izlazi u službenom glasniku i nakon ove rapsrave daje se mogućnost za žalbu od deset do petnaest dana. Nakon procene ministarstvo finansija vraća izveštaj o proceni departmanu za ekspropirjaciju i mi donosimo konačnu odluku i onda šaljemo administrativno uputstvo procene vaše imovine”, objašnjavao je Brući.

Miljko Aritonović, vlasnik jedne od 44 parcele kaže da su vlasti na Kosovu narod dovele “pred svršen čin”.

“To je određeno kako je odlučila vlada i vaše ministarstvo, to je što je… To što vi pričate, nema ništa od toga, vi ste napravili plan ’uzmi ili ostavi’. Je l’ ste vi došli za eksproprijacije ili kao politički čin? Da li je ovo otimanje naše srpske zemlje ili je ovo potrebno Ulpijani?”, upitao je nezadovoljni vlasnik zemljišta.

Brući je odgovorio da je u pitanju odluka koju je donela vlada.

“Ovo je eksproprijacija, upšte se ne radi o političkom pitanju, trudimo se da budemo što jasniji jer je ovo potrebno za realizaciju ovog projekta”, kazao je on.

Međutim, građanima ništa nije bilo jasno, pa ni to da li su pre odluke o eksproprijaciji urađeni geoistraživački radovi.

Nadležni iz Ministarstva za zaštitu životne sredine pravdali su se izostankom prisustva kolega iz Ministarstva kulture i finansija.

Srećka Todorovića iz Gračanice zanimalo je da li je proces konačan.

“Da li je ovo definitivna eksproprijacija ili planirate da se proširite na 77 hektara? Moja cleokupna zemlja nalazi se na tom potezu, vi mi uzmete sve to. Šta ću ja tu, da li me podstrekavate da odem iz Gračanice, da se iselim?”, pitao je Todorović.

Brući je odgovorio da je namera i reč o početnoj fazi, te da će do konačne realizacije biti donate još dve odluke.

Milan Dimitrijević, predsednik Skupštine opštine Gračanica, ubrzao je kraj rasprave navodeći da nema potrebe zadržavati građane, s obzirom da nadležni nemaju odgovore, a na skup nisu došli predstavnici još dva ministarstva.

“Vi ste sve to mogli da date ljudima da pročitaju na papiru. Postoji procedura koja mora da se ispoštuje. Donosite nešto preko noći, ako nemate odgovore. Vi ste ovim ljudima oduzeli vreme. Apsolutno nema potrebe da se nastavi današnja diskusija ako nemate odgovor. Zašto su u ovom terenutku oduzete 44 lokalcije bez geoistraživanja, bez sondiranja terena”, kazao je Dimitrijević i istakao da se na Kosovu ne poštuju usvojeni zakoni, te da je rasprava bespredmetna.

Nakon njegovog obraćanja, prisutni građani su izašli iz sale.

Žiki Kostiću iz Gračanice procesom eksproprijacije će biti oduzeto 40 ari voćnjaka.

“Odluka donesena nakaradno, bez obaveštenja, bez ičega, tako da je ovo što je gospoda danas izložila bilo vrlo šturo i nejasno. Mislim da kada je u pitanju vlast i zakon, mi smo ovde jako mali, jedino što možemo biti nezadovoljni, a šta će biti – opet će zavisiti od njih”, rekao je Kostić.

Igor Aritonović, direktor opštinske administracije, ponovio je novinarima da su nadležni dali vrlo šture informacije i da način na koji planiraju da izvrše eksproprijaciju zemljišta nije adekvatan, niti transparentan.

“Ovo je sve, samo debata nije. Nismo mogli da budemo ravnopravni sagovornici u ovom procesu i opština će zajedno sa ljudima koji su danas bili ovde tražiti zakazivanje još jednog sastanka kako bi mogli da razgovaramo o svemu. Ne vidimo nijedan razlog da nadležni iz Ministarstva kulture danas ne budu ovde, ali se jednostavno budi sumnja”, kazao je on.

Nadležni u Opštini Gračanica tvrde da nije bilo konsultacija sa njima oko donošenja odluke vlade.

Osim 21 hektara koji je sada obuhvaćen ovom odlukom, Vlada Kosova razmatra mogućnost da se istim procesom obuhvati još 50 hektara zemlje poljoprivrednika iz Gračanice. Međutim, nepoznato je da li je utvrđeno ima li na ovom prostoru dokaza o postojanju dragocenosti i bilo kakvih ostataka iz perioda 4. i 5. veka.

Comments

Pročitaj još