• Početna>
  • Vesti>

Zadušnice na groblju u južnom delu Mitrovice: Iako su porušeni, spomenici čuvaju istinu

Foto: TV Most

Srbi su i ove godine obišli grobove svojih najmilijih na gradskom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom.

Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su došli da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova.

Pojedinci sa tugom pale sveće uz nadu da će sledeći put naići na lepšu sliku od porušenih spomenika, koji usprkos svemu, čuvaju istinu o vekovnom postojanju Srba na ovim prostorima.

„Žalosno, sve porušeno i još uvek se ruši. Uništava se pravoslavno groblje u južnom delu, dok se njihovo groblje u severnom delu ne uništava. Svake godine kada dođemo nađemo još više porušenih spomenika“, rekao je jedan od Srba koji je danas došao da obiđe grobove svojih predaka.

Prema njegovim rečima sve što je pravoslavno i nosi krst mora biti porušeno.

„Sve što je srpsko na Kosovu i Metohiji prema nijhihovom ponašanju treba da se uništi, tako da ostane čisto albansko, iako je ovo srpska zemlja sa 1500 manastira, crkava, crkvišta…Bog će da vrati ovu zemlju Srbiji i Srbima“, poručio je on.

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kosovkoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je.

Na groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice svake godine dolaze ljudi kako bi obišli svoje pretke i pomole se Bogu za pokoj njihovih duša. 

„Na ovom groblju spomenici su porušeni, ali imamo nameru i želju  da dolazimo stalno i obilazimo, a daće Bog da nas bude u većem broju“, poručio je jedan od posetilaca.

U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.

Comments

Pročitaj još