• Početna>
  • Vesti>

Izložba fotografija Albera Kana u ponedeljak u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu fotografija pod nazivom „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“, autora Gorana Sudimca i Marka Markovića. Otvaranje izložbe zkazano je za ponedeljak 6. novembar u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Izložbu čini 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već slobodnih građana, stanovnika onovremene Prištine, Prizrena, Lipljana i Gračanice, nastale 1913. godine.

Na fotografijama se oseća duh vremena novooslobođenih gradova i sela, kao i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju. Reč je o jedinstvenom trenutku gde se na terenu, u novom kontekstu, vide lokalni stanovnici, zanatlije, trgovci, oficiri i vojnici pobedničke vojske,kao i novinari, fotografi i činovnicina Kosovu i Metohiji i Staroj Srbiji.

„Prikazujući mnoštvo detalja iz onovremene Prištine, Prizrena, Gračanice i Lipljana, Kan nam je podario svojevrsne tapije na ove predele, koje upečatljivo svedoče o onome što neki zluradi „moćnici” u današnjici zdušno osporavaju, težeći krivotvorenju istorijske zbilje zarad dnevnopolitičkih, ali i dalekosežnih implikacija“, zapisao je u recenziji kataloga izložbe prof. dr Vladan Virijević.

Na otvaranju izložbe će govoriti: Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije, kao i Goran Sudimac iz Državnog arhiva Srbije.

Pokrovitelji izložbe su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Grad Priština i Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još