• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Potpisani ili nepotpisani, sporazumi su obavezujući i za Beograd i Prištinu

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da su sporazumi koje su postigli Beograd i Priština zakonska obaveza za obe strane i da to da li su ih potpisali ili ne, ne utiče na obavezu da ih sprovedu.

On je u izjavi za Glas Amerike rekao da je na poslednjem sastanku sa evropskim liderima u Briselu, koovski premijer Aljbin Kurti rekao da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da neće prihvatiti ništa što ”implicira de fakto priznanje Kosova”.

Na pitanje šta dalje očekuje, uzimajući u obzir ovakve stavove dvojice lidera, Eskobar je ocenio da izjave ”ne održavaju realnost”, pošto su sporazumi pravno obavezujući, i da su tu činjenicu prihvatili i Vučić i Kurti, i dodao da su se obojica obavezala pred EU i SAD.

Istakao je da obe strane imaju ”konkretne obaveze” koje treba da preuzmu na putu normalizacije, a kako je precizirao, to su uspostavljanje ZSO i priznavanje carinskih dokumenata Kosova, registarskih tablica, ličnih karata i slično.

Comments

Pročitaj još