• Početna>
  • Vesti>

Otvoren treći Festival scenskog nastupa i koreodrame: Mesto posebne inspiracije koja prerasta u umetničko delo

Foto: Radio Mitrovica sever

Festival scenskog nastupa i koreodrame, treći po redu, otvoren je večeras u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Na ovogodišnjem festivalu će kroz takmičarski deo biti predstavljena koreodramska ostvarenja i video radovi, koji uključuju i predstavljaju umetničko izražavanje kroz ples, pokret i igru, dok je ceo program festivala ispunjen radionicama, predavanjima, predstavama i filmskom projekcijom.

Dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević je pozdravila prisutne goste, poželela im dobrodošlicu na ovogodišnji festival i poručila da u narednim danima uživaju u kulturnim događajima koji su im zajedno sa studentima i prijateljima festivala zajedno priredili.

„Pogledajte koliko je ljudi došlo večeras kod nas, da mi nemamo prostora da primimo sve goste kako bi oni prisustvovali našim dešavanjima. Zamolila bih vas da prenesete da Kosovska Mitrovica vapi za jednim prostorom gde možemo da organizujemo predstave, koncerte i ostala dešavanja. Mislim da nam je to ostalo, da se borimo kulturom. Naš fakultet je rešen da ostane i opstane ovde“ rekla je Milentijević.

Idejni tvorac festivala i profesorka scenskog pokreta i koreodrame Vera Obradović kazala je da je ideja festivala da on postane prostor za mlade umetnike, sa različitih strana i različitih fakulteta.

„Izuzetno mi je drago što festival prelazi u tradiciju, i što može da omogući studentima da kreiraju vlastiti izraz, što postaje važno mesto susretanja i što verujem da će ti kontakti, koji se ovde ostvare, biti deo budućeg profesionalnog života. Isto tako verujem da će se na našem festivalu događati posebne inspiracije, koje će možda kasnije prerasti u velika umetnička dela“ poručila je Obradović, koja se zahvalila prisutnim gostima i prijateljima festivala i fakulteta.

Pozorišna rediteljka, dramski pisac i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Ivana Vujić svečano je otvorila festival i poručila da je međusobna saradnja umetnika preko potrebna i da je održavanje ovakvog festivala prostor promene i razumevanja.

„Velika je čast Fakulteta dramskih umetnosti, da smo svi zajedno u Kosovskoj Mitrovici, da radimo zajedno, da stvaramo zajedno i imamo zajedničke rezultate, da ima saradnje, rada i budućnosti. Budućnost nastupa tako što međusobno razmenjujemo, dajemo i dobijamo. Svaki festival jeste prostor promene, slavlja. Ovim festivalom, Kosovska Mitrovica i Fakultet umetnosti slavi svoje postojanje, slavi sebe i svoje slavlje nudi svim ljudima dobre volje“ rekla je Vujić.

Prve večeri festivala izvedene su dve koreodramske scene, „Igra senki“ i „Krvavi mesec“, inspirisane dramskim delom Krvave svadbe Federika Garsije Lorke, u izvođenju studenata druge godine glume Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice (klasa docenta dr um. Borjanke Ljumović i stručne saradnice mastera Ivane Terzić) i režiji dve studentkinje druge godine pozorišne režije Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda (klasa red. prof. Ivane Vujić Kominac i vanr. prof. dr um. Snežane Trišić).

Nakon scenskog programa, usledio je muzički program pod nazivom „Studentski bend svira za studente“.

Otvaranju festivala prisustvovali su studenti fakulteta, profesori, saradnici u nastavi, prijatelji fakulteta, ali i ostali ljubitelji umetnosti i građani, kao i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na ovogodišnjem festivalu gostovaće studenti i umetnici iz Beograda, Kikinde, Niša i sa Cetinja u glavnoj selekciji pozorišnih ostvarenja. U realizaciji celokupnog programa učestvuje i Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka i Ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice.

Festival će trajati u periodu od 2. novembra do 31. decembra 2023. godine. Organizator festivala je Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Comments

Pročitaj još