• Početna>
  • Vesti>

Novi roman Slobodana Mašića iz Prilužja promovisan u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Radio Kontakt Plus

Novi roman „Mila“, Slobodana Mašića iz Prilužja, promovisan je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

Roman „Mila“ govori o sudbini dvoje zaljubljenih tinejdžera koje je nemilosrdno razdvojio rat, a koji se ponovno sreću mnogo godina kasnije. Priča podseća na živote mnogih na Balkanu koji su preživeli ratove, koji se ponovo susreću sa starim prijateljima i ljubavima nakon mnogo godina.

„Put neznanca u svet“ je prvi roman Slobodana Mašića na kom je radio punih deset godina. Za razliku od njega, za roman „Mila“, bilo mu je potrebno tek nekoliko meseci.

Profesor dr Golub Jašović, koji je napisao recenziju za oba romana, primećuje napredak u Mašićevom književnom radu.

„Ipak je ono bio njegov književni prvenac. Ovde se vidi da je nešto zreliji. Bez obzira što Slobodan Mašić nema književno obrazovanje, ne znači da on nije čitao. Izvanredno vlada leksikom i gramatikom. Nisam ja tu imao mnogo posla na korekciji njegovih rečenica, kao što je bio slučaj sa njegovim prvim romanom“, navodi profesor Jašović.

Profesor Jašović ističe da Kosovu i Metohiji nedostaje autentičnih romanopisaca, te da je Slobodan Mašić među retkima.

„Imali smo Petra Sarića, ali on nije naš autentični letararni glas. Slobodan Mašić je sto odsto kosovski pisac“, ističe profesor Jašović.

Za ovog pisca iz Prilužja, šira javnost je uveliko čula, kaže profesor Jašović i dodaje da je čak nekim njegovim studentima dao da rade seminarske radove na osnovu Mašićevih romana.

Profesor Jašović ujedno ukazuje da je institucionalna podrška zajednički izazov pisaca na Kosovu, budući da većina sama finansira objavljivanje svojih dela. Upravo je podrška i promocija književnih talenata od ključne važnosti, ističe.

„Jedno slovo, jedna reč, zapisana na Kosovu i objavljena na ovom prostoru, sigurno ima trostruku vrednost u odnosu na ono što se objavi na području centralne Srbije“, zaključio je recenzent prof. dr Golub Jašović.

Autor, Slobodan Mašić, kaže da je „Mila“ rezultat njegove želje za drugačijim izražavanjem i da je ponosan na ovo, kako kaže, kompleksno delo.

„Roman ‘Mila’ je neki moj ponos, za razliku od moje prve knjige ‘Put neznanca u svet’, sasvim drugačija priča. Mislim da je Mila nešto što je ipak autentično za naše prostore, iako se u samoj knjizi ne izražavam gde su mesta, događaji, odakle su likovi, to je sama fikcija“, objašnjava autor.

Iako je na njemu radio tek nekoliko meseci, kaže da se roman na kraju oblikovao u skladu sa njegovim prvobitnim očekivanjima.

„Mislim da sam ispunio svoj cilj, uz neke druge tehnike, uz mnogo grešaka koje sam u hodu ispravio uz pomoć mojih saradnika koji su radili na tekstu, tako da na kraju, mislim da je ispalo onako kako sam želeo da bude.“

I Slobodan Mašić ukazuje da je potrebna veća podrška mladim talentima u književnosti, te izražava nadu da će budući pisci na Kosovu dobiti više priznanja i resursa za svoja ostvarenja.

Izdavač oba romana Slobodana Mašića je Društvo književnika KiM.

Comments

Pročitaj još