• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbija opredeljena za mir i stabilnost i zna svoje obaveze

Foto: Tanjug/ Nemanja Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati “Srbija” sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Imali smo veoma dobre razgovore, imaćemo ih ceo dan, zadovoljan sam zbog posete predsednice Evropske komisije, njen dolazak u Beograd je veoma značajan za nas, rekao je Vučić posle sastanka. Ursula fon der Lajen je naglasila da EU želi Srbiju u Uniji.

Vučić: EU najznačajniji ekonomski partner Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je imao dobre razgovore sa Ursulom fon der Lajen.

“Imali smo veoma dobre razgovore. Imaćemo ih ceo dan. Zadovoljan sam zbog posete predsednice Evropske komisije, njen dolazak u Beograd je veoma značajan za nas”, rekao je Vučić posle sastanka.

Predsednik je naglasio da EU, kao najznačajniji ekonomski partner, znači život građanima Srbije, kao i da iz EU dolaze najveći investitori.

“Republika Srbija je vodeći trgovinski partner EU sa Zapadnog Balkana. Srbija ima udeo od 50 odsto u izvozu celog Zapadnog Balkana u EU. Dakle, Srbija sama 50 odsto – svi ostali 50 odsto. Poslednjih deset godina, takođe, ostvarila je najveću prosečnu godišnju stopu rasta izvoza EU u vrednosti od 14,4 odsto“, kaže Vučić.

Fon der Lajenova o otvaranju zajedničkog tržišta

Predsednica Evropske komisije rekla je da bi, posle sastanka sa Vučićem, kada bude zaokružen plan podrške, BDP Zapadnog Balkana mogao da se poveća za 10 odsto.

“Ako otvorimo jedinstveno tržište Evropske unije i imamo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, trebaju nam jednaka pravila i za to su neophodne reforme”, navela je Ursula fon der Lajen.

Prema njnim rečima, ako se sprovede reforme, EU će doći sa investicijama.

“Za Srbiju, na primer, to bi bilo unapređenje poslovnog okruženja, rad na energetskom sektoru na kome već radimo, zatim fokus na obrazovanju, obučavanju ljudi za rad na mestima sutrašnjice. To su samo neke od oblasti gde bismo mogli da ulažemo i reformišemo zajedno”, istakla je Fon der Lajenova.

Osim toga, kako je rekla, nezavisnost pravosuđa je suštinska.

“Što se tiče slobode medija, upravo ste završili važne reforme. Čestitke na tome. Sada to treba da sprovedete i da nastavite da radite u tom sektoru. Ovo je paket reformi i investicija. Novi plan rasta uključuje i paket od šest milijardi evra za privrede Zapadnog Balkana. Imali smo sjajno iskustvo u EU kada kombinujemo reforme i ulaganja, što smo radili nakon pandemije sa našim paketom podrške”, navela je predsednica EK.

Istakla je da će ovaj plan rasta pospešiti privredu, stvoriti nova radna mesta i podržati Srbiju na putu ka EU. “Ja verujem da je to prava ponuda u pravom trenutku,” kaže Fon der Lajenova.

Vučić: Srbija opredeljena za mir i stabilnost i zna svoje obaveze

Vučić je istakao da je sa predsednicom Evropske komisije govorio i o političkoj situaciji.

“Govorili smo o situaciji u regionu. Rekao sam šta mislimo i ponoviću sve ono što sam rekao i u Briselu posle poslednjeg sastanka sa evropskim liderima, gospodinom Mišelom, Boreljom, Lajčakom i sa liderima tri najveće zemlje – Šolcom, Makronom i Meloni. Srbija je posvećena očuvanju mira, stabilnosti i zna svoje obaveze”, rekao je Vučić

Prema njegovim rečima, Srbija će u skladu sa dogovorenim svoje obaveze da ispunjava.

“Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i o tome smo upoznali sve naše partnere, ne jedanput već mnogo puta. Ta pozicija Srbije ostaje. Znamo, da ponovim još jedanput, šta je Srbija prihvatila, o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Narodnoj skupštini. U skladu sa tim, odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju sopstvenih obaveza”, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Ursula Fon der Lajen imali su tet-a-tet razgovor u Palati “Srbija”. Predsednik je sinoć rekao da će tokom celog dana imati razgovore sa predsednicom Evropske komisije o svim važnim pitanjima za Srbiju.

Fon der Lajen u Beograd dolazi u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu, koju je počela u nedelju u Skoplju, a kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region.

Ona je juče boravila i u Prištini, gde je na konferenciji za novinare sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani rekla da postoji novi investicioni plan koji funkcioniše veoma dobro, i da se uspesi mogu postići samo ako Beograd i Priština normalizuju svoje odnose.

Fon der Lajen se prethodno u Skoplju sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, gde je ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Tokom posetu Zapadnom Balkanu Fon der Lajen je danas pre podne posetila Crnu Goru, a sutra će posetiti Bosnu i Hercegovinu.

Comments

Pročitaj još