• Početna>
  • Vesti>

Vučić: KiM i neuvođenje sankcia Rusiji dve najveće prepreke ka EU

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija na evropskom putu mora još mnogo toga da uradi, ali da su dve najveće prepreke za nas u ovom trenutku pitanje Kosova i Metohije i neuvođenje sankcija Rusiji.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja je govoreći o proširenju EU rekla da i evropska zajednice i zemlje zapadnog Balkana treba da urade svoj “domaći”, i ocenio da je Fon der Lajen bila veoma blaga.

“Zahvalan sam joj na tom mekom pristupu, i ja to ne krijem pred našim narodom i mislim da je to i njima poznato i svima drugima, jedna je činjenica naša neusaglašenost u potpunosti sa evropskom spoljnom politikom, odnosno neuvođenje sankcija Rusiji, drugo pitanje je situacija i naš odnos sa Prištinom”, rekao je Vučić komentarišući odgovor fon der Lejen na pitanje o pristupanju zemalja zapadnog Balkana EU.

Vučić je rekao da će verovatno biti subjektivan, ali možda ne sasvim ako kaže da u problemu KiM veći deo krivice nije na strani Srbije.

“Ali tako mislimo, i u svakom slučaju to su dva velika problema. Naravno, ostaje da se dalje vrše reforme u samom demokratskom sistemu, pravosudnom sistemu naše zemlje, mnogo toga još mora da se uradi, ali ako smem da primetim dve najveće prepreke za nas u ovom trenutku su Kosovo i Metohija i sankcije Rusiji”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je zahvalan na lepim porukama koje je Fon der Lajen danas iznela, dodao da je plan rasta koji je iznela od suštinskog značaja za Srbiju.

“Ali i plan invesitcija i čak i reči u kojima je Ursula rekla da očekuju Srbiju u članstvu EU i da smatraju da nam je tamo mesto, ali da to zavisi od naših zasluga. To su velike i važne poruke za naše građane”, rekao je Vučić.

Naglašava da je Ursuli Fon der Lejen i pre današnje konferencije rekao da Srbija svoje goste uvek poštuje, ali da on od naroda Srbije ne krije ništa i da će uvek reći tačno koji su problemi sa kojima se zemlja suočava u pristupanju EU.

“Šta je to što moramo da učinimo i šta je potrebno da učinimo, jer od tog skrivanja i pravljenja stvari lepšim nego što jesu, nemamo ništa, ni mi, ni oni. Mi ćemo nastaviti svoj evropski put, pokušati da ubrzamo EU integacije i uradimo mnoge stvari”, rekao je Vučić.

Dodaje da je beskrajno zahvalan i evropskim poreskim obveznicima na ogromnoj podršci koji su pružili Srbiji u prethodnom periodu, a posebno Fon der Lajen na tome što joj nije teško da ukaže dužnu pažnju i poštovanje Srbiji i njenom narodu.

“Zahvalan sam joj na tome što joj nije teško da ide i u krajeve daleko od Beograda i takođe pokaže respekt prema našim građanima. Uvek je dobrodošla ovde u Srbiju, a nama ostaje da zasučemo rukave i da pokušamo da uradimo sve ono što je moguće i nije direktno suprotstavljeno našim vitalnim nacionalnim i državnim interesima”, rekao je Vučić.

Fon der Lajenova: Sprovođenje Ohridskog sporazuma preduslov za evropski put i normalizaciju odnosa

Ursula fon der Lajen je rekla da treba sprovesti Ohridski sporazum i da to predviđa različite korake.

“Na primer, da Srbija prizna dokumenta institucija, a sa druge strane, to ide uz osnivanje asocijacije opština sa srpskom većinom. To treba da realizuje Kosovo i to će utrti put normalizacije odnosa između Srbije i Kosova”, navela je predsednica Evropske komisije.

Istakla je da je to neophodan preduslov za evropski put.

Predsednik Vučić je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova za Beograd nije pitanje.

“To sam već bezbroj puta rekao i nije mi teško i nije me sramota. Ponosim se time da to kažem i pred predsednicom Evropske komisije. Mi znamo šta su naše obaveze i te svoje obaveze smo spremni da ispunimo”, naveo je Vučić.

Ukazao je i na to da je 11 godina pre svih sporazuma, Priština imala samo jednu obavezu, a to je da uspostavi Zajednicu srpskih opština i to nije učinila.

“Imali smo mi sve papire koje je samo trebalo poštovati, dakle i principe usvojene, četiri dokumenta koji se odnose na ZSO. Nijedan nije primenjen”, naglasio je Vučić.

Istakao je da ne može da govori o detaljima, pošto je tako dogovoreno sa velikom petorkom i da on nije od onih koji će da krše dogovore.

“Rekao sam da je taj dokument dobra osnova za razgovore i mi smo spremni da nastavimo dalje razgovore po tom pitanju”, naveo je Vučić.

Kako je naveo, plaši se da nećemo videti Zajednicu srpskih opština uskoro i da se “plaši da ćemo samo biti u težoj poziciji”.

Comments

Pročitaj još