• Početna>
  • Vesti>

Osveštana novoizgrađena crkva Svetog Jovana Vladimira u selu Ostraće kod Leška

Foto: TV Most

U selu Ostraće kod Leška danas je osveštana novoizgrađena crkva Svetog Jovana Vladimira.

Služenjem svete arhijerejske Liturgije, crkvu je osveštao vladika Raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje ovdašnjeg monaštva i sveštenstva.

“Svaki hram koji osvećujemo, nalik je onom Solomonovom, velikom hramu Jerusalimskom, u kome je obitavala slava Božija. Ovde u ovom osvećenom hramu služimo svetu liturgiju. Osveštali smo žrtvenik na kome ćemo prineti naš prinos, hleb i vino. Taj hleb će se pretvoriti Duhom Svetim u telo Hristovo, a vino koje prinosimo u krv Hristovu, a gospod je zapovedio – ’Ovo činite u moj spomen’. Onaj koji bude jeo njegovo telo i pio njegovu krv, imaće život večni. On će biti u ovom životu sjedinjen sa Gospodom, biće osveštan, biće pripremljen da kad prestane iz ovog života, i pređe u drugi večan život, u carstvo Hristovo, gospod će ga prepoznati i primiti, kao svoga”, rekao je vladika Teodosije.

Naglasio je da je narod sa lokalnim sveštenikom učinio dobro delo i obnovio crkvu.

“Toliko je lepo mesto i hram, ove freske i ikone, i zaista, ni jednu zamerku ne mogu da nađem, jer je sve urađeno lepo, a Gospodu milo i pristupačno. Kada imate hram, treba da dolazite sve češće da se susrećete sa Gospodom, jer on obitava u ovom hramu”, istakao je vladika Teodosije.

Sagrađena uglavnom prilozima meštana, crkva znači mnogo za opstanak našeg naroda na ovim vrletima ovde, istakao je predsednik Crkvenog odbora za izgradnju Miladin Janićijević

“Do sada su odlazili u crkvu u Lešku, a sada će ovde imati liturgije i litije za Trojicu, venčanja i krštenja u većem broju”, rekao je Janićijević.

Osveštanju je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnika lokalne samouprave među kojima i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić.

“Danas sam ovde da Vladiki raško – prizrenskom Teodosiju, bratstvu i sesteinstvu eparhije, vernom narodu sela Ostraće, rukovodstvu opštine Leposavić čestitam osvećenje ove male crkve koja je posvećena Svetom Jovanu Vladimiru sa željom da se svakog 4. juna, u danu kada SPC praznuje ovog svetitelja, okupimo ovde u miru, radosti blagostanju. S ponosom ističem da me raduje činjenica koliko je, od rata 1999. godine, crkava sagrađeno na crkvištima koje su naši preci gradili na KiM, a posebno na severu. Danas u Lešku imamo nove crkve i u Guliju, i u Borjanici, i u Potkomlju, i u Kajkovu crkvu koja se završava za mesec dana”.

Naglašava da sve nove crkve najbolje potvrđuju koliko je srpski narod istrajan u želji da ostane na svojim vekovnim ognjištima, da gradi na temeljima svojih predaka, tako da to vraća nadu i pored svakodnevnih pritisaka kojima su izloženi od privremenih institucija u Prištini.

“Ova crkva je značajna i po tome što je prva sagrađena pod okriljem Eparhije Raško-prizrenske koja je posvećena Svetom Jovanu Vladimiru, koji je bio vladar kneževine Duklje tako da i po tom osnovu oba crkva za srpski narod ima veliki značaj. U ime Vlade Republike Srbije i direktora Kancelarije za KiM, našim dragim meštanima Ostraća čestitam na ovoj crkvi na današnjem prazniku “, rekla Parlić.

Crkva je izgrađena na temelju stare crkve.

Comments

Pročitaj još