• Početna>
  • Vesti>

Grnčarska radionica za osobe sa invaliditetom u Gračanici: Umeju, znaju i mogu da stvaraju

Foto: Radio Goraždevac

Treća po redu grnčarska radionica, čiji su polaznici korisnici „Kuće za omladinu“ iz Gračanice, počela je sa radom ove nedelje u prostorijama Doma kulture „Gračanica“. Cilj radionice je da polaznici uvide da umeju, znaju i mogu da stvaraju.

Tronedeljni program, u okviru koga će biti organizovane kreativno-edukativne radionice za osobe sa invaliditetom počele su grnčarskom radionicom na kojoj će polaznici, prema rečima predavača Julije Dubovac, nastojati da naprave što više upotrebnih predmeta od gline.

„Prvog dana radionice uspeli smo prvenstveno da se lepo upoznamo. Pored upoznavanja, zajedno smo napravili i nekoliko predmeta. Rekla bih da su raspoloženi i spremni da rade što me raduje i nadam se da ćemo u tom duhu i nastaviti“, kaže za Radio Goraždevac master likovni umetnik – vajar i saradnik u nastavi na Fakultetu umetnosti u Zvečanu Julija Dubovac.

Napominje da se grnčarska radionica bavi celokupnim procesom izrade upotrebnih keramičkih predmeta koji se izrađuju od gline, uključujući i njihovo oslikavanje i finalno pečenje.

„Nakon što se predmeti naprave glina se određeni period suši, do potpune suvoće, nakon čega prvi put sledi proces pečenja. Nakon te faze, sledi ukrašavanje, a na kraju još jednom proces pečenja nakon čega su predmeti spremni za upotrebu” objašnjava Dubovac.

Ispred Doma kulture u Gračanici, koordinatorka projekta Dragana Đokić, kaže da je cilj radionice uključivanje u drustvo osobe sa invaliditetom i njihovo osamostaljivanje.

„Ove godine imamo petoro ucesnika. Ova aktivnost je vazna jer im na ovaj način pokazujemo da nisu ostavljeni i zaboravljeni i da i te kako imaju potencijal za rad i stvaranje”, ističe Đokić.

Pored grnčarske radionice, korisnici “Kuće za omladinu” pohađaće i niz psiholoških radionica i predavanja koja će obuhvatiti oblasti samopoštovanja, sapouzdanja, kao i pomoći drugima kako da nauče da izraze svoja osećanja.

“Na ovim radionicama ćemo razgovarati i družiti se sa njima. Na taj način želimo da podignemo nivo njihovog samopouzdanja gde ćemo im reći da znaju, umeju i mogu da stvaraju. Jako je važno da njihov potencijal  dođe do izražaja. Na tim radionicama oni najvise vole da crtaju, gde iskuzaju ono što osećaju i koje su njihove strepnje i strahovi”, napominje Dragana Đokić.

U decembru će radovi nastali na grnčarskoj radionici biti predstavljeni na humanitarno-prodajnoj izložbi koja će biti organizovana u Graleriji Doma kulture „Gračanica“. Novac koji se prikupi biće uručen upravo korisnicima „Kuće za omladinu“, što će ujedno biti i nagrada za njihov rad i trud.

Ovaj projekat je tehnički podržalo Socijalno preduzeće iz Gračanice, a finansiralo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još