• Početna>
  • Vesti>

Vučević na sastanku sa ministrom odbrane Turske; Dominantna tema pitanje bezbednosti na KiM

Foto: https://www.mod.gov.rs/

Potpredsednik Vlade Srbije i minister odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom nacionalne odbrane Republike Turske Jašarom Gulerom u Starom Generalštabu u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva Odbrane.

Vučević je nakon sastanka istako da je poseta ministra Gulera došla u pravom trenutku, imajući u vidu sve ono šta se dešava na prostoru Zapadnog Balkana, ocenivši današnje sastanke kao suštinski vrlo dobro koncipirane kada je reč o saradnji imeđu Turske i Srbije.

“Osim tema koje su suštinski bitne za bilateralnu vojnu saradnju između dve države, mogao bih reći i da je dominantna tema našeg razgovora bilo pitanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Ohrabruju uveravanja koja smo dobili od gospodina Gulera po pitanju bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da je novi komandant KFOR-a turski general. A iznad svega toga, svakako je nešto što je prisutno u političkoj svesti u Srbiji – Turska ima veliki i značajan politički, ekonomski, bezbednosni i kulturološki uticaj i značaj za prostor Zapadnog Balkana”, istakao je Vučević.

Prema Vučevićevim rečima, sa turskim kolegom razgovaralo se i o osetljivim pitanjima, ali i o saradnji sa snagama KFOR-a.

“Dotakli smo se pitanja koja su najosetljivija, dotakli smo se pitanja ili oblasti na koja ne gledamo potpuno identično, ali prijatelji uvek otvoreno i iskreno razgovaraju. Zadovoljan sam sa, neću reći obećanjima ili garancijama, ali sa porukama koje smo dobili od gospodina Gulera po pitanju naoružavanja tzv. „kosovskih snaga bezbednosti“ i po pitanju budućeg vremena i korišćenja onoga što je prisutno na terenu, odnosno na prostoru Kosova i Metohije. Snažno ohrabrujemo direktnu komunikaciju između načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a, i insistiramo da uz administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji sa kosovsko-metohijske strane budu jedino prisutni pripadnici KFOR-a i da se nastave zajedničke patrole pripadnika Vojske Srbije i pripadnika KFOR-a uz administrativnu liniju. Ponovio sam gospodinu Guleru da Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju nikakav problem sa prisustvom pripadnika KFOR i da prisustvo KFOR-a smanjuje tenzije i vodi ka deeskalaciji “, naglasio je Vučević.

Ministar Guler, nakon sastanka, zahvalio je na gostoprimstvu i preneo podršku i pozdrave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

“Upravo smo imali sveobuhvatan, pozitivan, konstruktivan sastanak sa mojim kolegom Vučevićem. U razgovoru smo se dotakli tema poput jakih istorijskih, kulturnih, ljudskih veza i veoma dobrih odnosa sa Srbijom. Podržavamo mir, stabilnost, teritorijalni integritet i učešće Balkana u međunarodnim organizacijama i pristupanje Srbije Evropskoj uniji “, istakao je ministar odbrane Turske.

On je, takođe, rekao da Turska podržava ova članstva u međunarodnim organizacijama ističući dijalog kao jedini način očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

“Turska će uraditi sve kako bismo nastavili po tom pitanju. Naša zemlja, koja je preuzela komandu KFOR-a nastaviće da na nepristrasan način daje prioritet stabilnosti, bezbednosti i javnom redu”, naglasio je Guler.

On je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano i o saradnji u oblasti namenske industrije, posebno naglasivši zadovoljstvo podrškom u borbi protiv FET organizacije i iskoristio današnji susret da uputi ministru Vučeviću poziv za posetu Turskoj.

Današnjim razgovorima prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, šef kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, savetnik ministra odbrane Predrag Rajić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba brigadni general Muharem Fazlić, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, kao i ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj.

Comments

Pročitaj još