• Početna>
  • Vesti>

Stano: Beograd i Priština da se momentalno i bezuslovno vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da Evropska unija očekuje od Beograda i Prištine da se momentalno i bezuslovno ponovo angažuju u dijalogu, počnu da rade na deeskalaciji i da se momentalno i bezuslovno vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga.

Stano je na konferenciji za medije ponovio da sutra u Briselu neće biti održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, već zasebni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa odabranim evropskim liderima.

On je potvrdio da će se na sutrašnjem samitu Evropskog saveta razgovarati o dijalogu, kao što se radilo i na svim prethodnim samitima jer je dijalog, istakao je, veoma važno pitanje za EU.

“Platforma sutrašnjih sastanaka je o nedavnoj poseti Lajčaka Beogradu i Prištini za vreme proteklog vikenda zajedno sa izaslanicima i savetnicima Italije, Francuske, nemačke i specijalnim izaslanikom SAD. Lideri Beograda i Prištine, predsednik Vučić i Aljbin Kurti, pozvani su u Brisel na zasebne razgovore sa evropskim liderima. Neću sada zalaziti u logističke detalje, objavićemo ih kasnije, ali ideja je održati ove sastanke na marginama samita Evropskog saveta u znak podrške povratku dijalogu, jer je to glavna poruka Evropske unije” rekao je Stano.

Comments

Pročitaj još