Kurti prihvatio plan EU kao okvir za nastavak razgovora

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti saglasan je da razgovara o novom planu Evropske unije koji uključuje nacrt za formiranje Zajednice srpskih opština, saopštio je njegov kabinet.

U odgovoru prištinske vlade Kohi se navodi da se Kurti saglasio sa tim da novi plan EU, koji su petorica zapadnih izaslanika u subotu predstavila Beogradu i Prištini, bude “okvir za nastavak daljih razgovora sa zemljama saveznicima”.

Dodaje se da je Kurti pozitivno odgovorio na zahtev pet diplomata za sastanak sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i predsednikom Evropske komisije na marginama samita Evropskog saveta u Briselu u četvrtak i petak.

Sastanak će, kako se navodi, biti u kontekstu razgovora započetih sa izaslanicima tokom njihove posete Prištini 21. oktobra, kada su su predložili novi plan koji uključuje “kompletniji paket sveobuhvatne implementacije Osnovnog sporazuma zajedno sa nacrtom predloženog za primenu člana 7”.

“Premijer Kurti je izrazio saglasnost da ovaj novi plan predstavlja okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama, SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, koji bi trebalo da obezbedi komponentu jake bezbednosti, a takođe i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama“, kažu iz vlade u Prištini.

Comments

Pročitaj još