• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici zemalja članica SB UN pozvali Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod okriljem EU

Foto: UN

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, su tokom sednice na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji, pozvali su Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod okriljem Evropske unije.

Predstavnik Kine rekao je da ta zemlja podržava Beograd i Prištinu u postizanju obostrano prihvatljivog rešenja u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kroz dijalog i konsultacije i naglasio da bi u tom procesu trebalo u potpunosti da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

“Ne bi trebalo da postoje dvostruki standardi”, rekao je predstavnik Kine na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ukazao je da je pozicija Kina o stavu prema KiM konzistentna i jasna i istakao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština važna komponenta Briselskog sporazuma.

Naveo je i da se na severu KiM beleže učestali nasilni bezbednosni incidenti, što izaziva veliku zabrinutost i poručio da se Kina protivi jednostranim akcijama prištinskih vlasti, koje podižu tenzije i pogoršavaju sukobe.

Američki predstavnik ponovio je posvećenost SAD održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i poručio da SAD snažno osuđuju nasilje koje su, kako je naveo, izveli naoružani napadači 24. septembra na severu KiM.

Ocenio je da je “napad 24. septembra otkrio direktnu pretnju po bezbednost kosovskih građana i ugrozio osoblje NATO i EU” i zatražio punu odgovornost izvršilaca u skladu sa vladavinom prava.

Predstavnik SAD je rekao da pojedinci treba da budu izručeni ili krivično gonjeni.

Zamenica stalnog predstavnika Francuske u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekla je da Beograd i Priština moraju što pre da se vrate za pregovarački sto i dijalog pod okriljem Evropske unije.

Comments

Pročitaj još