• Početna>
  • Vesti>

Brnabić u Njujorku: Priština ne namerava da učestvuje u dijalogu, ne žele da razumeju kako žive Srbi na KiM

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručuje da su zemlje Saveta bezbednosti UN na sednici mogle da vide kakve su brutalne laži koje Priština plasira i kako se one spinuju. Ističe da Priština ne namerava da učestvuje u dijalogu i da se nije videla želja da razumeju i čuju kako Srbi na KiM žive. To u meni stvara još veći nespokoj, kaže Brnabić, koja se u Njujorku sastala i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Ana Brnabić je, novinarima nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, rekla da ne može da kaže da je srećna nakon sednice SB UN, jer nije videla ni trunku volje predstavnika Prištine da razumeju situaciju u kojoj su Srbi ili Romi na KiM.

“Taj narativ je pogrešan i ljudske žrtve su nebitne. Morate da se borite za istinu i pokažete kakvi su neuslovi za Srbe na KiM”, rekla je Brnabić.

Priština to, ističe, ne želi niti da razume, niti da čuje.

“To je ogroman problem. To me plaši i to u meni stvara još veći nespokoj u ovom trenutku”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je u njenoj replici tokom sednice sadržana suština svega, poručivši da je Vljosa Osmani u svom nastupu izgovarala neistinu.

“Ona govori kako mi terorišemo Srbe a oni ih brane, pa sam rekla, svi ste čuli (predstavnici svih velikih sila), da u stvari mi terorišemo a oni brane Srbe. Ali od maja 2.000 srpskih porodica je napustilo KiM, pa gde su otišli? To je nipodaštavanje svetske publike i političara. Zar mislite da je vama sve dopušteno da pričate stvari u koje ni vi ne verujete. 2.000 porodica je napustilo KiM zbog terora a ona je imala obraz da kaže drugo”, rekla je Brnabić.

Kao drugu stvar u koju, ističe, niko ne može da poveruje, jeste da Srbi imaju pravo veta, što znači da čak i kada 95 odsto poslanika u skupštini nešto odluči, ukoliko odluči – Srbi kažu ne, onda je to ne.

“U to ne veruje čak ni Albanija. Dala sam zato primer da kada su formirali tzv. KBS, po njihovom ustavu nisu to mogli ako Srbi za to ne glasaju, a Srbi nisu glasali. Pravo veta postoji na papiru, u realnosti ne”, rekla je Brnabić.

Treća stvar na koju je ukazala jesu verske slobode o kojima je Osmani govorila.

“Rekla je kako su manastiri i crkve zaštićeni i primer kako da se štite. Ni u jednom trenutku nije rekla SPC već pravoslavna crkva. To mi je primer za sve zemlje kako izgleda njihov odnos. Oni ne mogu da izgovore srpsko, ne mogu sebe da nateraju čak ni na forumu”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je bilo i drugih stvari na koje je u replici ukazala poput toga da su posvećeni dijalogu a da ništa nisu usvojili.

“Uz uobičajene optužbe vidite da u stvari nije to važno, da nisu važne žrtve, već da se one iskoriste za političku plitku propagandu, gde sam rekla da je za mene kao ženu silovanje najužasniji zločin. Silovane su Albanke, ali i Srpkinje i Romkinje i ne možete taj zločin da iskoristite da mu date etnički ton”, zaključila je Brnabić.

Priština nema nameru da učestvuje u dijalogu

Premijerka je navela i da ne zna šta da očekuje na predstojećem samitu u Briselu jer Priština nema nameru da učestvuje u dijalogu, i ukazala je na to da bez dijaloga ne zna “gde ćemo stići”.

Naglasila je da između Beograda i Prištine postoje fundamentalne razlike, što je moglo da se vidi na sednici.

“Mi smo zagledani u budućnost. Znamo zašto ovo radimo, videli smo da Srbija može da bude pobednička zemlja. Mi popravljamo sve tako da vidimo kako Srbija može da bude pobednik u privlačenju investicija, što nismo rekli mi već Fajnenšel tajms tri puta. Zagledani smo u budućnost, Priština živi u 90-im i to nema veze ni sa budućnošću ni sa sadašnošću”, rekla je premijerka.

Dobar sastanak sa Guteresom, on se nada miru

Brnabić je novinarima rekla i da je imala kratak i dobar sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guteresom, kao i da je on upoznat sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

“On se nada miru. Trenutno se bavi bliskoistočnim ratom, ratom u Ukrajini. Oni svi očekuju da mi držimo stvari pod kontrolom i da nemamo još jedan sukob u Evropi”, rekla je Brnabić.

Dodala je da Srbija ima značajnu podršku Ujedinjenih nacija i misije Unmika.

 “Nemam šta da zamerim izveštaju Unmika, on je činjenično tačan”, rekla je Brnabić i istakla da sukob nije u interesu Srbije, već da su Srbiji potrebni mir i stabilnost.

Istovremeno, navela je da Beograd ne može da ostavi na cedilu srpski narod na KiM.

“Moramo da se borimo diplomatskim putem. Kompromis je jedini izlaz iz ove situacije”, rekla je Brnabić.

Dodala je da “nikad neće biti lako”, napomenuvši da Srbija ne beži od teških stvari, ali da se zna šta su crvene linije.

Samo Osmani optužila Beograd za dešavanja u Banjskoj

Komentarišući to što u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa nisu spomenuta dešavanja u Banjskoj 24. septembra, ali da su ta dešavanja pomenuta u izlaganju svih predstavnika zemalja članica SB UN, Brnabić je rekla da je “činjenica da su se desili ti užasni incidenti”.

“Ono što je meni bilo zanimljivo, ako ste pažljivo slušali izlaganja svih predstavnika zemalja članica SB UN, mogli ste da čujete da je samo Osmani okrivila Beograd. Niko drugi, ni SAD, ni Velika Britanija, a znamo da oni najviše podržavaju tzv Kosovo. Niko u toj sobi osim Osmani nije optužio Beograd za to”, rekla je Brnabić.

Naglasila je da je Osmani kao činjenice iznosila “paušalne informacije, na nivou trača”.

“Ne može da bude potkrpljeno jer nije istina”, navodi Brnabić.

Naglasila je da je sve stvari koje je iznosila u govoru proveravala sa terena.

“Proveravala sam šest puta, da ne bih rekla nešto za šta neko može da se uhvati i kaže nije istina. Jer ako jedna stvar nije istina, onda upitno da li su sve ostale stvari istine. Ona je pričala samo neistine”, navela je Brnabić.

Comments

Pročitaj još